FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush ožalošćen smrću Terri Schiavo

WASHINGTON,31. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushizjavio je u četvrtak kako se pridružuje milijunima Amerikanaca kojeje ražalostila smrt Terri Schiavo i pozvao ih da štuju njezinuuspomenu gradeći kulturu života.
WASHINGTON,31. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u četvrtak kako se pridružuje milijunima Amerikanaca koje je ražalostila smrt Terri Schiavo i pozvao ih da štuju njezinu uspomenu gradeći kulturu života.

Bush je izrazio sućut i roditeljima Terri Schiavo, Bobu i Mary Schindler, kao i suprugu Michaelu koji su godinama vodili sudsku bitku oko sudbine te 41 godišnje žene s Floride.

"Danas su milijuni Amerikanaca ožalošćeni smrću Terri Schiavo. Laura i ja izražavamo sućut obiteljima Terri Schiavo. Cijenim primjer milosrđa i dostojanstva koji su pokazali u teškom razdoblju", rekao je Bush u Bijeloj kući.

Schiavo, koja je prije 15 godina pretrpjela teško oštećenje mozga nakon srčanog udara, preminula je u četvrtak 13 dana nakon što joj je uklonjena cjevčica za umjetno hranjenje prema presudi floridskog suda.

"Pozivam sve one koji štuju Terri Schiavo da nastave rad na izgradnji kulture života gdje su svi Amerikanci dobrodošli i cijenjeni i zaštićeni, posebice oni koji žive na milosti drugih", rekao je Bush.

Roditelji i suprug su sedam godina vodili sudski spor oko toga da li treba dopustiti da Terri umre.

Sudovi su podržali njezina zakonita skrbnika supruga Michaela koji je tražio da se prekine umjetno hranjenje navodeći kako ona ne bi željela biti umjetno održavana na životu. Liječnici su ocijenili da se ona nalazi u trajnom stanu vegetiranja bez nade na oporavak.

Roditelji su tvrdili da bi se mogla oporaviti i da kao katolkinja ne bi dragovoljno pristala na prekid života.

"Bit civilizacije je da jaki imaju dužnost zaštiti slabe. U slučajevima gdje postoje ozbiljne sumnje i pitanja pretpostavka bi trebala biti u korist života", rekao je Bush koji je s američkim Kongresom intervenirao u ovom slučaju koji već tjednima zaokuplja pozornost američke javnosti.

Odmah nakon što je cjevčica za umjetno hranjenje uklonjena američki Kongres je izglasao poseban zakon kojim je omogućio da se slučajem Terri Schiavo bavi savezno sudstvo nakon što su do tada isključivo nadležni floridski sudovi odbili prizive roditelja da se nastavi njezino umjetno održavanje na životu.

Bush je prekinuo odmor na svom ranču u Teksasu i požurivši u Washington usred noći potpisao zakon čije donošenje se smatra ustupkom konzervativnim biračima njegove republikanske stranke. Konzeravativni kršćani, borci protiv pobačaja i uglavnom Bushovi republikanci podržali su roditelje vođeni onim što nazivaju borbom za kulturu života.

Savezni sudovi, međutim, odbili su intervenirati u ovom slučaju. Posljednji udaraca roditeljima došao je od Vrhovnog suda koji je u srijedu noću odbio preuzeti slučaj nakon što je to do tada učinio nekoliko puta.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazala su nepopularnost političke intervencije Kongresa i Busha. Većina Amerikanaca drži da se savezne vlasti nisu trebali miješati u obiteljski slučaj koji spada u nadležnost američkih saveznih država. Velika većina smatra da su to učinili računajući na političku korist, a ne iz stvarne brige za sudbinu Terri Schiavo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙