FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Kongres protiv eutanazije

WASHINGTON, 21. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush u ponedjeljak je po hitnoj proceduri potpisao zakon koji ćeprebaciti kontroverzni slučaj Terri Schiavo u nadležnost saveznihsudova i spriječiti eutanaziju žene koja 15 godina leži u komi.
WASHINGTON, 21. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je po hitnoj proceduri potpisao zakon koji će prebaciti kontroverzni slučaj Terri Schiavo u nadležnost saveznih sudova i spriječiti eutanaziju žene koja 15 godina leži u komi.

"Danas, u ponedjeljak, proglašavam zakon koji dopušta saveznim sudovima da saslušaju žalbu Terri Schiavo ili podnesenu u njeno ime, zbog kršenja njenih prava u odnosu na oduzimanje ili uskraćivanje hrane, tekućine i medicinske njege, potrebnih da je se održi na životu", rekao je Bush u priopćenju.

Predsjednik je usred noći potpisao prijedlog zakona kojeg je izglasao Zastupnički dom s 203 prema 58 glasova, a u nedjelju ga Senat jednoglasno odobrio.

Novi zakon omogućuje roditeljima i obitelji Terri Schiavo (41) da se pozovu na savezno pravosuđe, koje se do sada odbijalo baviti tim slučajem.

"Jako smo zahvalni i nadamo se da će savezno pravosuđe slijediti želju Kongresa i spasiti život moje sestre", rekla je Terrina sestra.

"U teškim slučajevima poput ovoga koji postavljaju teška pitanja i izazivaju sumnje, naše društvo, zakoni i sudovi moraju uzeti u obzir zaštitu života. To je posebno važno za osobe poput Terri Schiavo koja ovisi o samilosti drugih", dodao je predsjednik Bush.

Bush se vratio u Washington kako bi potpisao taj zakon čim ga je prihvatio Kongres i prekinuo vikend koji je provodio na svom ranču u Crawforu.

Cjevčica za infuziju putem koje se hrani Terri Schiavo, izvađena je u petak i mogla bi tijekom ponedjeljka biti ponovno stavljena nakon odobrenja jednog federalnog suca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙