FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I sud na Floridi odbio slučaj Schiavo

WASHINGTON,24. ožujka(Hina) - Nakon američkog Vrhovnog suda i sud naFloridi odbio je u četvrtak intervenirati u slučaju Terri Schiavo,ostavljajući njezine roditelje s vrlo malim izgledima da se izbore zanastavak umjetnog hranjenja njihove kćeri s teškim oštećenjem mozga.
WASHINGTON,24. ožujka(Hina) - Nakon američkog Vrhovnog suda i sud na Floridi odbio je u četvrtak intervenirati u slučaju Terri Schiavo, ostavljajući njezine roditelje s vrlo malim izgledima da se izbore za nastavak umjetnog hranjenja njihove kćeri s teškim oštećenjem mozga.

Sud na Floridi odbacio je pokušaj guvernera Jeba Busha, brata američkog predsjednika, da ova savezna država preuzme skrbištvo nad Terri Schiavo, 41-godišnje žene koja je prije petnaest godina pretrpjela teško oštećenje mozga nakon srčanog udara i nalazi se u trajnom vegetativnom stanju.

U svom zahtjevu guverner Bush se pozvao na nove navode o navodnom zanemarivanju pacijentice te na nalaze liječnika da Schiavo nije u vegetativnom stanju, ali je okružni sudac George Greer odbio intervenirati i saslušati nove argumente.

Njegova odluka došla je samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud odbio narediti da se Terri Schiavo ponovno prikopča na cijev za umjetno hranjenje.

Schiavo je bez hrane i vode od petka kada joj je uklonjena sonda za umjetno hranjenje naredbom suca Greera, a liječnici su tada priopćili da će bez umjetne prehrane umrijeti za tjedan ili dva.

Ipak, borba oko Schiavo koju vode njezini roditelji i suprug Michael još uvijek nije gotova. Njezini roditelji Bob i Mary Schindler su uložili novi priziv na odluku suca Greera kod saveznog suca Jamesa Whittemora u Tampi koji je već jednom, prošloga utorka, odbio njihov zahtjev da se cijev za umjetno hranjenje vrati.

Saslušanje po ovom prizivu, čiji su izgledi na uspjeh vrlo mali, zakazano je četvrtak navečer po mjesnom vremenu.

Najnovije sudske odluke po svemu sudeći bliže kraju višegodišnju pravnu bitku supruga Michaela i roditelja oko toga hoće li Terri Schiavo biti prepuštena smrti ili će se nastaviti njezino umjetno održavanje na životu.

Sudske odluke stalno su išle u prilog supruga Michaela, zakonitog skrbnika Terri Schiavo, koji traži da se umjetno hranjenje prekine navodeći kako njegova supruga nema izgleda vratiti se iz stanja vegetiranja i naglašavajući kako mu ranije rekla da ne bi željela živjeti u takvom stanju.

Roditelji, pak, tvrde da bi se njezino stanje moglo poboljšati i da ona kao katolkinja nikada ne bi pristala na eutanaziju.

Sudbina Terri Schiavo postala je politički slučaj pošto je američki Kongres pod pritiskom zagovornika prava na život, boraca protiv pobačaja i konzervatvinih kršćana donio tijekom vikenda zakon kojim je saveznom sudstvu dao nadležnost nad slučajem koji je do tada bio u domeni sudova savezne države Floride. Predsjednik George W. Bush je na kratko prekinuo odmor na svom ranču u Teksasu kako bi usred noći potpisao zakon.

Niz istraživanja javnoga mišljenja, međutim, pokazuje da dvotrećinska većina Amerikanaca podržava sudsku odluku da se prekine umjetno hranjenje i protivi se intervenciji Kongresa za kojeg smatra da je zainteresiran više za dobijanje političkih bodova nego za sudbinu Terri Schiavo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙