FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki prizivni sud opet odbio intervenirati u slučaju Schiavo

WASHINGTON,31. ožujka(Hina) - Američki savezni prizivni sud odbio je usrijedu zahtjev roditelja Terri Schiavo da ponovno razmotri slučaj težene s teškim oštećenjem mozga, čije je umjetno hranjenje prekinutoprije dvanaest dana.
WASHINGTON,31. ožujka(Hina) - Američki savezni prizivni sud odbio je u srijedu zahtjev roditelja Terri Schiavo da ponovno razmotri slučaj te žene s teškim oštećenjem mozga, čije je umjetno hranjenje prekinuto prije dvanaest dana.

Savezni prizivni sud u Atlanti odbio je slučaj i tako prekinuo jednu od posljednjih nada Boba i Mary Schindler koji očajnički nastoje produljiti život svoje kćeri čija je cjevčica za umjetno hranjenje uklonjena 18. ožujka.

Umjetno hranjenje Terri Schiavo prekinuto je naredbom suda s Floride i liječnici su tada rekli kako bi 41-godišnja žena mogla poživjeti do dva tjedna bez hrane i vode.

Roditelji Terri Schiavo mogli bi se još obratiti i Vrhovnom sudu, ali su izgledi za intervenciju nikakvi, jer je već nekoliko puta odbio umiješati se u slučaj.

Roditelji Terri Schiavo i njezin suprug Michael već sedam godina vode pravnu bitku oko toga da li pustiti da Terri umre.

Ovaj obiteljski spor je posljednjih tjedana postao visokopolitizirana drama nakon što su intervenirali američki Kongres i predsjednik George W. Bush donijevši zakon kojim su omogućili da se slučaj može prebaciti na savezno sudstvo nakon što je dugo bio u domeni sudova savezne države Florida.

No, ova politička intervencija nije urodila plodom jer su i savezni sudovi, uključujući prizivni, opetovano odbili umiješati se u slučaj i narediti vraćanje cjevčice za hranjenje nakon što su floridski sudovi odbili zahtjeve roditelja da se nastavi umjetno održavanje na životu njihove kćeri.

Sudovi na Floridi neprekidno su podržavali supruga Michaela presuđujući da se Terri Schiavo nalazi u stanju trajnog vegetiranja bez nade u oporavak te da ne bi željela nastaviti tako živjeti i da uklanjanjem cjevčice za hranjenje suprug provodi njezinu želju.

Schindlerovi tvrde da njihova kćer nije u stanju vegetacije i da bi se mogla oporaviti te da bi se ona kao katolkinja usprotivila dragovoljnom prekidanju života.

Njih u sudsko-političkoj bitki podržavaju američki kršćanski konzervativci, protivnici pobačaja i uglavnom republikanski političari koji ovaj slučaj vide kao prigodu da se založe za kulturu života.

U svojoj presudi prizivni sud je napao političare zbog miješanja u slučaj navevši da su Kongres i Bijela kuća prekoračili svoja ustavna ograničenja donošenjem zakona kojim je omogućeno da se slučajem bavi savezno sudstvo. Odluka zaključuje da prizivni sud nema nadležnosti u ovom slučaju jer je zakon u raskoraku s ustavnim načelima o podjeli vlasti.

Brojni prosvjednici okružili su ustanovu za skrb o smrtno oboljelima u Pinellas Parku na Floridi gdje se nalazi Terri Schiavo tražeći da vlasti nešto poduzmu kako bi joj spasili život. Njih pedesetak uhićeno je dok su pokušavali prodrijeti u zgradu koju osigurava velik broj policajaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙