FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja želi širenje pregovora o nuklearnom oružju

SEUL, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja, s obzirom daje sada postala zemlja s nuklearnim naoružanjem, želi da sešesterostrani pregovori o njenom nuklearnom programu prošire usveobuhvatne pregovore o razoružanju, prenosi u četvrtak izjavuglasnogovornika sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslovatiskovna agencija KCNA.
SEUL, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja, s obzirom da je sada postala zemlja s nuklearnim naoružanjem, želi da se šesterostrani pregovori o njenom nuklearnom programu prošire u sveobuhvatne pregovore o razoružanju, prenosi u četvrtak izjavu glasnogovornika sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova tiskovna agencija KCNA.

Sjeverna i Južna Koreja, Sjedinjene Države, Japan, Rusija i Kina moraju ravnopravno pregovarati kako bi postigle denuklearizaciju korejskog poluotoka, rekao je glasnogovornik ministarstva, navodi sjevernokorejska tiskovna agencija KCNA.

"Šesterostrani pregovori trebaju osigurati platformu za traženje sveobuhvatnih načina za istinsko i pravedno ostvarenje denuklearizacije poluotoka, i ne mogu biti samo polje cjenkanja gdje se raspravlja o rješenjima nuđenjem i traženjem. Sada kada je Sjeverna Koreja postala u potpunosti zemlja s nuklearnim oružjem, šesterostrani pregovori trebaju biti pregovori o razoružanju", rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornikova izjava prva je službena izjava o pregovorima nakon posjeta državne tajnice SAD-a Condoleeze Rice regiji.

"SAD kaže da će Sjeverna Koreja, ako prvo ukloni svoje nuklearno oružje, dobiti kolektivna jamstva i imati koristi od tog poteza", rekao je glasnogovornik ocjenivši kako je logika ponude SAD-a "gangsterska".

Glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva pozvao je na uklanjanje američke nuklearne prijetnje s poluotoka i iz regije, izjavivši da će to osigurati trajan mir i stabilnost ne samo na Korejskom poluotoku nego i u sjeveroistočnoj Aziji.

Službena američka politika kaže da nema nuklearnog oružja na Korejskom poluotoku, a Pyongyang je 10. veljače prvi puta javno objavio da posjeduje nuklearno oružje.

Sjeverna Koreja je također objavila da neće nastaviti sudjelovati u šesterostranim pregovorima dok Washington ne odustane od svoje, kako je naziva, neprijateljske politike, ispriča se što ju je nazvao "tiranijom" i pokaže iskrenu volju za pregovore.

Rice je za posjeta Južnoj Koreji izjavila da Washington priznaje Sjevernu Koreju kao suverenu državu te da su je druge zemlje spremne poštivati i dati pomoć Sjevernoj Koreji kada se ova kroz pregovarački proces pristane razoružati. Rice je također izjavila da taj proces ne može vječno trajati i pozvala Kinu da poveća pritisak na Pyongyang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙