FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i SAD za obnovu pregovora sa Sjevernom Korejom

PEKING, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina, koja podržavaobnavljanje šestostranih pregovora sa Sjevernom Korejom, poslala jeizaslanstvo "dobre volje" u tu zemlju u utorak, samo nekoliko danaprije posjeta Pekingu sjevernokorejskog premijera i američke državnetajnice.
PEKING, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina, koja podržava obnavljanje šestostranih pregovora sa Sjevernom Korejom, poslala je izaslanstvo "dobre volje" u tu zemlju u utorak, samo nekoliko dana prije posjeta Pekingu sjevernokorejskog premijera i američke državne tajnice.

Kinesko izaslanstvo, na čelu sa zamjenikom tajnika centralnog povjerenstva za disciplinske inspekcije Komunističke partije Ma Wenom, u posjet Pjongjangu pozvao je odjel za međunarodne poslove Radničke stranke Koreje, javila je agencija Xinhua ne objavljujući druge pojedinosti.

Kina je zainteresirana da vrati Sjevernu Koreju šestostranim pregovorima o rješenju nuklearnog programa Pjongjanga, ali posjet korejskog premijera Pak Pong-jua Kini ovoga mjeseca nije urodio konkretnim datum povratka pregovorima.

Sjedinjene Države također su za obnavljanje šestostranih pregovora kako bi se riješila nuklearna kriza u odnosima sa Sjevernom Korejom, potvrdio je u utorak dužnosnik State Departmenta Christopher Hill.

Novoimenovani pomoćnik državne tajnice za istočnu Aziju i Pacifik, pozvao je Sjevernu Koreju da se vrati za pregovarački stol.

"Sjedinjene Države su za obnovu pregvora", kazao je Hill na konferenciji za novinare u Manili, gdje je boravio u službenom posjetu. "Mislimo da je to najbolji način rješavanja problema sa Sjevernom Korejom".

No, Hill je istaknuo da i Pjongjang mora razumjeti kako su pregovori "najbolji način da i sam iznese svoje probleme i brige koje ima".

"Problem je u tome što ne možemo pregovarati s praznim stolcem tako da moramo ohrabriti Sjevernu Koreju da se vrati za pregovarački stol", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙