FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice isključila bilateralne pregovore s Pjongjangom

SEUL, 20. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice u nedjelju je isključila mogućnost izravnih pregovoraizmeđu Washingtona i Pjongjanga o sjevernokorejskom nuklearnomprogramu, potvrdivši kako se dijalog mora nastaviti u sklopušestostranih pregovora.
SEUL, 20. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u nedjelju je isključila mogućnost izravnih pregovora između Washingtona i Pjongjanga o sjevernokorejskom nuklearnom programu, potvrdivši kako se dijalog mora nastaviti u sklopu šestostranih pregovora.

Rice je na azijskoj turneji, čiji je jedan od ciljeva obnova tih pregovora koje Pjongjang bojkotira od lipnja prošle godine, na završetku posjeta Južnoj Koreji ustvrdila da će jedino vraćanjem u te pregovore Sjevernokorejci moći dobiti "poštovanje koje traže i pomoć koja im je potrebna".

"Kad smo za pregovaračkim stolom, jasno je da katkad dođe do izravnog dijaloga između SAD i Sjeverne Koreje u kontekstu šestostranih pregovora, jer mi ne želimo SAD izdvojiti iz tih pregovora", rekla je na konferenciji za novinare koju je održala zajedn s južnokorejskim kolegom Baom Ki-Moonom.

Iz Seula je Rice otputovala u Kinu, još jednu od pet zemalja (to su još Japan, Južna Koreja, Rusija i SAD), koje sa Sjevernom Korejom žele postići dogovor o odustajanju od njezinog nuklearnog programa.

Tijekom posljednje etape azijske turneje, američka državna tajnica, osim o toj temi, sa svojim bi kineskim sugovornicima trebala razgovarati i o pitanju Tajvana i izgledima za ukidanje embarga EU na prodaju oružja Kini.

Osim Kine i Južne Koreje, Rice je u svojoj prvoj turneji po Aziji nakon preuzimanja položaja, posjetila Indiju, Pakistan, Afganistan i Japan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙