FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Primjeri bosanskohercegovačke pismenosti i književnosti od 11. do 19. stoljeća" Darije Gabrić Bagarić

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Darija Gabrić Bagarić, sa Institutaza hrvatski jezik i jezikoslovlje, objavila je knjigu "Primjeribosanskohercegovačke pismenosti i književnosti od 11. do 19.stoljeća".
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Darija Gabrić Bagarić, sa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, objavila je knjigu "Primjeri bosanskohercegovačke pismenosti i književnosti od 11. do 19. stoljeća".

U uvodu knjige (171 str.) autorica govori o starijoj pismenosti i književnosti sa stajališta žanrova i sadržaja, zatim slijedi studija "Razvoj književnoga jezika u BiH od 11. do početka 19. stoljeća". Nakon toga daje izbor transkribiranih tekstova raspoređenih u nekoliko cjelina - Natpisi i listine, Srednjovjekovna bosanska književnost, Književnost bosanskohercegovačkih franjevaca, Franjevački ljetopisi, Ljekaruše, a na kraju se nalazi Rječnik nepoznatih riječi.

Izabrani tekstovi reprezentativni su za pojedini stil ili književno stvaralaštvo pojedine epohe ili pojedinoga pisca.

Autorica je nastojala u odabiru postići raznovrsnost i istodobno uspostaviti relaciju između tekstova i uvodne studije kako bi tekstovi služili kao ilustracija teoretskih postavki.

Na naslovnici je knjige Humačka ploča, a na poleđini Darovnica kralja Matijaša Korvina iz 15. stoljeća.

Knjigu su objavili u nakladi od tisuću primjeraka HKD Napredak - Glavna podružnica Zagreb, HKD Napredak - Središnjica Sarajevo i Hrvatski informativni centar Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙