FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nemec: Novakov roman "Pristajanje" prvorazredno iznenađenje

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Najnoviji roman Slobodana Novaka"Pristajanje" povjesničar književnosti Krešimir Nemec smatra zrelim,stilski besprijekorno izrađenim artefaktom koji nosi sveprepoznatljive osobine autorova proznog pisma, napominjući kako je tou nekom smislu nastavak kultnoga romana "Mirisi, zlato i tamjan"(1968.), svrstanog među najvrjednija ostvarenja hrvatske književnosti20. stoljeća.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Najnoviji roman Slobodana Novaka "Pristajanje" povjesničar književnosti Krešimir Nemec smatra zrelim, stilski besprijekorno izrađenim artefaktom koji nosi sve prepoznatljive osobine autorova proznog pisma, napominjući kako je to u nekom smislu nastavak kultnoga romana "Mirisi, zlato i tamjan" (1968.), svrstanog među najvrjednija ostvarenja hrvatske književnosti 20. stoljeća.

Nemec će s urednicom Nives Tomašević i autorom 24. ožujka navečer u Društvu hrvatskih književnika predstaviti "Pristajanje", koje je objavljeno u početku ožujka u Nakladi "Ljevak" gotovo tri desetljeća nakon Novakova posljednjeg romana.

Slobodan Novak u međuvremenu je objavio "Digresije" (2001.) i "Protimbe" (2004.), u kojima analizira hrvatski kulturni i politički život protekle polovice stoljeća.

Novoobjavljeni roman "Pristajanje" Nemec je ocijenio prvorazrednim iznenađenjem i pozitivnim šokom jer je izišao kada se već mislilo da je Slobodan Novak nakon "Izvanbrodskog dnevnika", tiskanog još davne 1977., odustao od daljnjeg pisanja romana i podvukao crtu ispod svoga nevelikog proznog opusa,

"Klasik se vratio na 'mjesto zločina' i nastavio tamo gdje je (davno) stao. U nekom smislu to je nastavak Mirisa", kaže Nemec, navodeći kako je Madona, doduše, već odavno pokopana, ali ostao je Mali sa svojom razornom ironijom, ostao je otok kao utočište i purgatorij, a ostala je i ona ista inzularna atmosfera koja pojačava osjećaj izolacije, nemira i tjeskobe.

Radnja romana "Pristajanje", kako navodi Nemec, zbiva se na samom početku turbulentnih devedesetih, kada se već u zraku osjeća miris baruta i slutnja okršaja s kojima će u ove prostore doći velike promjene.

"Mali je sada osamdesetogodišnjak, a duge dane provodi u razgovorima s umirovljenim pukovnikom JNA. Ti razgovori, koji povremeno prerastaju u prave dijaloške dvoboje, otkrivaju ponore u ideološkim koncepcijama i svjetonazorima, ali što se više približavamo kraju romana, starci sve više postaju sugovornici i supatnici u otočkoj samoći. Ovo je roman o biološkoj regresiji, o samoći, rezignaciji, potpunoj deziluziji. Od različitih semantičkih implikacija riječi 'pristajanje' koje navode rječnici, ovdje najviše odgovara ona s pesimističkim prizvukom: pristajanje je ovdje rezignirano prihvaćanje nečega bez stava i otpora", objašnjava Nemec, navodeći kako roman završava ulaskom okupatorskog desantnog broda u (rapsku) luku i rezigniranom pomirenošću pripovjedača - jedan se svijet ruši, a on je suviše star da bilo što promijeni i da u bilo čemu sudjeluje.

Nemec ističe da kvaliteta u književnosti ne mora prerasti u kvalitetu te da je Novak pisao malo, ali dobro.

"On nije pisao sabrana, on je pisao izabrana djela. Tako je i 'Pristajanje' nastalo kao rezultat dugo akumulirane životne i estetske energije i sigurno će imati važno mjesto i u Novakovu opusu i u našoj suvremenoj književnosti", ističe Nemec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙