FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen Hrvatski školski pravopis

ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski školski pravopis, autoraStjepana Babića, Sande Ham i Milana Moguša, u izdanju zagrebačke"Školske knjige", u petak je izašao iz tiska.
ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski školski pravopis, autora Stjepana Babića, Sande Ham i Milana Moguša, u izdanju zagrebačke "Školske knjige", u petak je izašao iz tiska.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, 16. veljače, izdalo je preporuku kojom se odobrava uporaba tog pravopisa u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske.

Akademik Radoslav Katičić u predgovoru ističe da je Hrvatski školski pravopis pokušaj da se cjelovit sustav hrvatskih pravopisnih pravila prikaže sažeto, u tankom svesku, i to tako da bude pristupačan učenicima i da svakom tko ga pozorno proradi posreduje dobru pravopisnu izobrazbu.

"Hrvatski školski pravopis vrlo je uspio pokušaj da se zadovolji velika potreba naše prosvjete, a i svega kulturnog života jer takav priručnik, tanak i pregledan, u kojem se svatko lako snalazi, neće biti koristan samo učenicima, iako je upravo njima najpotrebniji", napominje Katičić.

Hrvatski školski pravopis, koji je predsjednik Uprave "Školske knjige" Ante Žužul nazvao "uskrsnim pravopisom", rađen je na temelju Hrvatskog pravopisa, autora Stjepana Babića, Božidara Finke i Milana Moguša, kojemu je 2004. izašlo osmo izdanje.

Autori napominju u pogovoru da iako je prvo izdanje rađeno u previrnim pravopisnim prilikama, ipak smatraju da počiva na takvim temeljima da se u budućnosti neće morati ni u čemu bitnom mijenjati, osim u onome što donesu nove spoznaje i novo vrijeme.

Hrvatski školski pravopis (163 str.) sastavljen je iz tri dijela - pravopisnih pravila (72 str.), te rječnika nazivlja i pravopisnog rječnika koji čine više od polovice Pravopisa, urednice Dunje Merkler.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙