FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena Izabrana djela Antuna Nizetea

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Nizeteo je od onih pisaca koji bisvojim nevelikim, ali brižno odnjegovanim opusom bili ures svakeknjiževnosti, piše u predgovoru Izabranih djela Antuna Nizetea,objavljenih nedavno u biblioteci Matice hrvatske "Stoljeća hrvatskeknjiževnosti", priređivač Dubravko Jelčić.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Nizeteo je od onih pisaca koji bi svojim nevelikim, ali brižno odnjegovanim opusom bili ures svake književnosti, piše u predgovoru Izabranih djela Antuna Nizetea, objavljenih nedavno u biblioteci Matice hrvatske "Stoljeća hrvatske književnosti", priređivač Dubravko Jelčić.

U Izabrana djela (380 str.) uvrštene su autorove pjesme, novele, putopisi i eseji - iz zbirke pjesama "Uspavanka vremenu" (1938.), izabrane novele iz zbirka "Nevjesta na otoku" (1939.) i "Bez povratka" (1957.) te iz časopisa, kao i izabrani putopisi i eseji.

Po Jelčićevoj ocjeni Nizeteo pripada naraštaju hrvatskih književnika, koji su unaprijedili hrvatski književni izraz i ovećoj skupini njih koji su doživjeli tragičnu sudbinu izbjeglica iz vlastite domovine.

Po podatcima ljetopisa Antun Nizeteo (Zadar, 1913. - Krapina, 2000.) prve pjesme objavio je u časopisu Mladost (1928.), a prvi ciklus pjesama u zajedničkoj zbirci "Lirika" s Dončevićem, Kozarčaninom i Žilićem (1935.). Stupivši u službu Ministarstva vanjskih poslova NDH, obavljao je dužnost izaslanika za kulturne veze pri hrvatskiom poslanstvu u Rimu, zatim je 1943. premješten u konzulat u Pragu. Od 1945. do 1950. živio je u Muenchenu, zatim u SAD-u. Godine 1996. vratio se u Hrvatsku.

"Već poznati i priznati pjesnik i novelist, k tome još esejist i prevoditelj, nastavio je Nizeteo svoju književnu produkciju i u emigraciji, uglavnom kao novelist, stvorivši u svemu danas već zaokruženo i definitivno književno djelo", napominje Jelčić. Dodaje kako je pisao polagano, odmjereno, s ukusom, pa je njegovo književno djelo čvrsta cjelina.

Izabrana djela prati ljetopis, bibliografija, važnija literatura o Nizeteu, tekstološke napomene, tumač imena i izraza, rječnik i slikovni prilozi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙