FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Pet oporbenih stranaka zajednički će se pripremati za izbore

SARAJEVO, 31. ožujka 2005.(Hina) - Pet manjih oporbenih stranaka izBosne i Hercegovine planira uspostaviti blisku suradnju kako bi sezajednički pripremile za nastup na općim izborima što se u toj zemljitrebaju održati u jesen 2006. godine, no za sada neće formiratistranačku koaliciju.
SARAJEVO, 31. ožujka 2005.(Hina) - Pet manjih oporbenih stranaka iz Bosne i Hercegovine planira uspostaviti blisku suradnju kako bi se zajednički pripremile za nastup na općim izborima što se u toj zemlji trebaju održati u jesen 2006. godine, no za sada neće formirati stranačku koaliciju.

Predsjednici Hrvatske seljačke stranke BiH (HSS) Marko Tadić, Nove hrvatske inicijative (NHI) Krešimir Zubak, Liberalne stranke (LS) Rasim Kadić, Građanske demokratske stranke (GDS) Ibrahim Spahić i Stranke penzionera-umirovljenika (SP-U) Husein Vojniković potpisali su dokument o suradnji pod nazivom "Izjava o namjeri" koji je u četvrtak predstavljen novinarima u Sarajevu.

Govoreći u ime potpisnika, Ibrahim Spahić je istaknuo kako cilj ovih pet stranaka predstavlja takav nastup na izborima 2006. godine koji će osigurati uspostavu "nove europske vlade BiH".

O rasponu i modalitetima suradnje koja treba dovesti do tog cilja odlučile bi naknadno sve stranke uključene u ovaj proces, a on ostaje otvoren i za sve druge koji za to iskažu zanimanje, kazao je Spahić.

Pregovori o političkom približavanja pet stranaka vođeni su u proteklih godinu dana pod pokroviteljstvom Liberalne stranke Norveške i norveških Kršćanskih demokrata, te Fondacije "Friedrich Naumann".

Cilj je bio ojačati liberalni blok političkih stranaka u BiH no nekoliko sudionika pregovora poput Republikanske stranke i stranke Radom za boljitak od takve su suradnje odustali.

Novinarima u Sarajevu u četvrtak je podijeljena i pismena izjava HSS BiH u kojoj je navedeno kako ta stranka ne želi nikakvo nametanje modela političkog djelovanja, te zadržava pravo odluku o eventualnim izbornim koalicijama donijeti samostalno.

HSS BiH i NHI pošle godine pokrenule su postupak bliske suradnje s krajnjim ciljem objedinjavanja dviju stranaka do izbora 2006. godine no taj proces do sada nije daleko odmakao.

Marko Tadić i Krešimir Zubak ranije su ocijenili kako je ujedinjavanje njihovih stranaka jedini način za ojačavanje stranaka s hrvatskm predznakom u BiH, kako bi one bile u stanju učinkovito se suprotstaviti Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙