FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banja Luka: Tomljenović napustio SDP BiH

BANJA LUKA, 22. ožujka 2005. (Hina) - Dopredsjednik Republike Srpske(RS) iz reda hrvatskog naroda Ivan Tomljenović napustio jeSocijaldemokratsku stranku BiH (SDP BiH) i na sljedećim izborimanamjerava nastupiti kao neovisni kandidat.
BANJA LUKA, 22. ožujka 2005. (Hina) - Dopredsjednik Republike Srpske (RS) iz reda hrvatskog naroda Ivan Tomljenović napustio je Socijaldemokratsku stranku BiH (SDP BiH) i na sljedećim izborima namjerava nastupiti kao neovisni kandidat.

"Ne kanim pristupiti ni jednoj političkoj stranci u BiH odnosno Republici Srpskoj. Moje istupanje iz članstva SDP BiH neće utjecati na obnašanje dužnosti dopredsjednika RS. Kako me je na ovu funkciju izabrao hrvatski narod u Republici Srpskoj, bez obzira na stranačku pripadnost, namjeravam se i na narednim izborima kandidirati za njegova zastupnika u najvišim tijelima RS. Kao osoba neopterećena članstvom u nekoj od stranaka, vjerujem da mogu zastupati interese svih Hrvata", izjavio je Tomljenović za Hinu.

On je također rekao da ne vidi svoju perspektivu u SDP BiH i dodao

da se na ovaj korak odlučio zbog nerazumijevanja s kojim su njegovi posljednji javni istupi primljeni u SDP BiH. Ocijenjeno je naime da su neke njegove izjave suprotne programu stranke i da štete njenom ugledu.

Tomljenović je podsjetio da je u jednom od intervjua izrazio žaljenje zbog nestanka Herceg-Bosne, koja je svojedobno bila jedna od mogućnosti za izražavanje konstitutivnosti i ravnopravnosti Hrvata u BiH.

"Pri tome sam naglasio da ne mislim na Herceg-Bosnu Bobana i Šuška koja je nastala na etničkom čišćenju, i koju bi vodili zločinci i kriminalci. I danas podržavam stav SDP BiH da se Bosna i Hercegovina treba ustrojiti kao skup regija", rekao je Tomljenović.

Podsjetio je također da je na Kongresu stranke 2003. godine kritizirao masovnu pojavu "gromoglasnog pozivanja na molitvu sa džamijskih tornjeva, smatrajući da je to suprotno duhu Europe", te da je zastupao prava sarajevskih Srba da postave spomen-ploče na objekte u kojima su zatvarani i mučeni.

"Ja sam od danas izvanstranačka osoba lijeve političke orijentacije, što sam oduvijek i bio", izjavio je za Hinu dopredsjednik RS Ivan Tomljenović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙