FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonija: Albanske oporbene stranke najavile bojkot izbora

SKOPLJE, 26. ožujka 2005. (Hina) - Zbog nesankcioniranih nepravilnostiu prvom krugu lokalnih izbora u Makedoniji održanom 13. ožujka,oporbeni blok albanskih stranaka najavio je bojkot drugog krugapredviđenog za nedjelju, a makedonski oporbeni blok u petak navečerodržao je prosvjed u Skoplju.
SKOPLJE, 26. ožujka 2005. (Hina) - Zbog nesankcioniranih nepravilnosti u prvom krugu lokalnih izbora u Makedoniji održanom 13. ožujka, oporbeni blok albanskih stranaka najavio je bojkot drugog kruga predviđenog za nedjelju, a makedonski oporbeni blok u petak navečer održao je prosvjed u Skoplju.

Nezadovoljna što nije prihvaćen njen zahtjev da parlament hitno donese odluku o poništenju izbora u svih 16 općina gdje su Albanci većina, albanska oporbena koalicija sastavljena od Demokratske partije Albanaca (DPA) i Partije demokratskog prosperiteta, najavila je bojkot daljnjeg tijeka izbora.

Zamjenik predsjednika DPA Menduh Tači odluku stranke objašnjava tvrdnjom da je u albanskim općinama bilo neregularnosti na više od 50 posto biračkih mjesta, za koje su, kako tvrdi, odgovorni pripadnici Demokratske unije za integraciju, stranka Albanaca u vladajućoj koaliciji.

Ta stranka podupire i kandidata vladine koalicije za gradonačelnika Skoplja Ristu Penova.

Neovisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Trifun Kostovski, kojeg podupire makedonski oporbeni blok (VMRO-DPMNE, VMRO-Narodna, Demokratska alternativa, Demokratski savez i Socijalistička partija), u znak prosvjeda zbog nesankcioniranja nepravilnosti u petak navečer organizirao je prosvjedni marš od Vlade do Sobranja Makedonije.

Kostovski, koji je u prvom krugu dobio 110 tisuća glasova, tvrdi da mu je pobjeda ukradena, te da će vlasti pomoću svog albanskog koalicijskog partnera pokušati spriječiti njegovu pobjedu u drugom krugu.

Aktualni gradonačelnik Risto Penov, koji je u prvom krugu dobio 68 tisuća glasova, pobjedom bi osvojio treći mandat skopskog gradonačelnika.

Izborni stožer Kostovskog Vrhovnom sudu podnio je prigovor za poništenje izbora u tri skopske općine u kojima pretežno žive Albanci i Romi, no prigovor je odbačen, što je otvorilo mogućnost za drugi izborni krug.

Posljednjih mjesec dana najviši dužnosnici Europske unije, NATO-a, SAD-a i mnogih međunarodnih organizacija pozvali su na održavanje demokratskih i poštenih izbora.

Žestoka borba za osvajanje lokalne samouprave proizilazi iz činjenice što ovim izborima stupa na snagu decentralizacija vlasti kojom općine dobijaju puno veće ovlasti i sredstva. Albanci su posebno zainteresirani jer novom teritorijalnom podjelom dobijaju vlast u više općina nego do sada, što proizlazi iz Ohridskog ugovora prihvaćenog 2001. godine nakon oružanog sukoba pobunjenih Albanaca sa makedonskim oružanim snagama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙