FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pristao da ICC sudi sudanskim ratnim zločincima

WASHINGTON, 31. ožujka 2005. (Hina/AP) - Sjedinjene Države više se neprotive da Međunarodni kazneni sud (ICC) sudi počiniteljima etničkogčišćenja u sudanskom Darfuru u kojem je ubijeno više desetaka tisuća iraseljeno više od dva milijuna ljudi, objavili su u srijedu navačeramerički dužnosnici.
WASHINGTON, 31. ožujka 2005. (Hina/AP) - Sjedinjene Države više se ne protive da Međunarodni kazneni sud (ICC) sudi počiniteljima etničkog čišćenja u sudanskom Darfuru u kojem je ubijeno više desetaka tisuća i raseljeno više od dva milijuna ljudi, objavili su u srijedu navačer američki dužnosnici.

Američka administracija željela je da odgovornima za zločine u Sudanu sudi Afrički sud, ali je nakon rasprava u UN-u pristala na kompromisni prijedlog. SAD se žestoko protivi ICC-u tvrdeći da bi Amerikanci u različitim vojnim i civilnim misijama izvan zemlje mogli biti predmetom politički motiviranih ili namještenih sudskih postupaka.

U zamjenu za taj ustupak, SAD su dobile uvjeravanja da Amerikanci u Sudanu neće biti predmetom rada suda.

Ta bi odluka mogla razbjesniti američke konzervativce za koje je ICC neodgovorno tijelo kojemu se ne može vjerovati. 97 zemalja koje su ratificirale Rimski sporazum iz 1998. godine, kojim je utemeljen ICC, smatraju kako postoji dovoljno jamstava protiv neutemeljenih suđenja.

Američka administracija odlučila se na kompromis zaključivši da je protivljenje dosadašnjem stavu SAD-a prejako, osobito među Europljanima koji su jednoglasno poduprli suđenja ICC-a odgovornima za zločine u Sudanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙