FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozdravio odluku premijera Kosova o ostavci i zatražio očuvanje mira

WASHINGTON,9. ožujka (Hina) - Sjedinjene Države su u utorak pozdravileodluku kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da podnese ostavku nakonšto ga je optužio Haški sud i zatražile očuvanje mira u pokrajini.
WASHINGTON,9. ožujka (Hina) - Sjedinjene Države su u utorak pozdravile odluku kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da podnese ostavku nakon što ga je optužio Haški sud i zatražile očuvanje mira u pokrajini.

"Njegovi postupci pokazuju duboku brigu za budućnost Kosova i njegovih ljudi", rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher nakon što je Haradinaj podnio ostavku i rekao da planira dragovoljno otići u Den Haag.

Boucher je rekao da se "nasilje neće trpjeti" i kako "će imati negativne posljedice na rezultat" recenzije o napretku pokrajine prema ostvarenju UN-ovih demokratskih standarda predviđene za kraj godine.

State Department je upozorio kako je "2005. važna godina za ljude Kosova". "Da bi dobilo pozitivnu ocjenu Obuhvatne recenzije krajem ove godine i počelo proces odlučivanja svog budućeg statusa Kosovo mora očuvati mir i nastaviti rad na provedbi standarda", rekao je Boucher.

Međunarodna zajednica je zatražila da Kosovo prvo ostvari temeljne standarde demokracije i ljudskih prava prije razgovora o konačnom statusu pokrajine koja je sada pod upravom UN-a.

Haradinaj je u utorak dao ostavku pošto ga je Haški sud optužio za zločine počinjene tijekom sukoba na Kosovu između 1998-1999. dok je bio visoki zapovjednik Kosovske oslobodilačke armije, što je potaknulo strahovanja od obnove etničkog nasilja u pokrajini.

State Department je rekao kako Sjedinjene Države i međunarodna zajednica ostaju predane potpori razvitka kosovskih institucija u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 i provedbi Standarda za Kosovo, političkih, ekonomskih i sigurnosnih kriterija koje je UN zacrtao 2002.

"Osiguravanje da se vladavina prava odnosi na sve građane je bitan dio Standarda", upozorio je Boucher. Naglasio je kako SAD nastavlja podržavati Haški sud. "Pozivamo sve strane na Kosovu i diljem Balkana da surađuju sa Sudom, uključujući uhićenje i izručenje svih optuženika kao preduvjet pune integracije u euro-atlantske institucije", rekao je.

Također je kazao da Sjedinjene Države pozivaju "sve pojedince koje je Sud optužio da djeluju s dostojanstvom i u skladu sa svojim obvezama i bez odgađanja se prijave Sudu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙