FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD UKINUO SMRTNU KAZNU ZA MALODOBNIKE

WASHINGTON,2. ožujka(Hina) - Američki Vrhovni sud ukinuo je u utoraksmrtnu kaznu za malodobnike okončavši tako praksu koja je SjedinjenimDržavama donijela međunarodnu osudu.
WASHINGTON,2. ožujka(Hina) - Američki Vrhovni sud ukinuo je u utorak smrtnu kaznu za malodobnike okončavši tako praksu koja je Sjedinjenim Državama donijela međunarodnu osudu.

Podijeljeni Vrhovni sud je s 5-4 proglasio neustavnom smrtnu kaznu za one koji su imali manje od 18 godina kada su počinili zločin.

Smaknuća su nerazmjerna kazna za malodobnike, koje društvo smatra manje kažnjivim nego odrasle kriminalce i krše osmi amandman američkog ustava koji zabranjuje okrutno i neobično kažnjavanje, rekao je Sud u svojoj presudi.

Odlukom su odbačene smrtne kazne za 72 osobe u SAD-u koje su počinile zločine kao malodobnici i zabranjuje da ih 19 američkih saveznih država u kojima su sada zakonite ubuduće izriču malodobnicima.

Sudac Anthony Kennedy je pišući presudu u ime većine sudaca Vrhovnog suda priznao važnost međunarodnog protivljenja smrtnim kaznama malodobnicima koje, kako je rekao, "počiva uvelike na uviđanju da nestabilnost i emocionalna neuravnoteženost mladih ljudi često može biti čimbenik u zločinu".

Prije ove odluke SAD su bile jedna od samo šest država u svijetu u kojima je smrtna kazna za malodobnike bila zakonita. Od šest smrtnih kazni izvršenih nad malodobnicima u svijetu od 2002. u Sjedinjenim Državama je izvršeno četiri.

Druge zemlje u kojima je još uvijek na snazi smrtna kazna za malodobnike su Kina, DR Kongo, Iran, Nigerija i Saudijska Arabija.

Presudu su s oduševljenjem pozdravili protivnici smrtne kazne u Sjedinjenim Državama i izvan.

"Smaknuće djece prestupnika je barbarsko", rekla je Lois Whitman iz američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. "Nakon ove odluke Vrhovnog suda Sjedinjene Države mogu držati glavu uspravno kao pravedno društvo glede ovog pitanja".

Vrhovni sud donio je ovu presudu s dalekosežnim posljedicama u slučaju Christophera Simmonsa iz Missouria koji je u dobi od 17 godina osuđen na smrt za ubojstvo svoje susjede Shirley Cook koju je kidnapirao, vezao i bacio s mosta 1993.

U odvojenom mišljenju sudac Antonin Scalia, koji se zajedno s još tri suca usprotivio presudi, je napisao kako bi o primjerenosti smrtne kazne trebale odlučivati pojedine američke savezne države, a ne "subjektivna stajališta pet članova ovoga suda i inozemci jednakoga mišljenja".

Ovom presudom američki Vrhovni sud nastavlja sa sužavanjem dosega smrtne kazne koju je ponovo uveo 1976. Smrtna kazna za one koji su imali 15 godina i manje kada su počinili zločin proglašena je nezakonitom 1988. Nakon tri godine Vrhovni sud je zabranio i smaknuća mentalno retardiranih osoba.

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter je rekao kako ova presuda "priznaje krajnju nedosljednost u zabranjivanju onima ispod 18 godina da glasuju, služe u vojsci ili kupuju cigarete istodobno im dopuštajući da budu osuđeni na najvišu kaznu".

Organizacija za ljudska prava Amnesty International iz Londona pozdravila je odluku nazvavši je jednim od konačnih putokaza na putu k globalnom ukidanju smrtne kazne za djecu počinitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙