FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fikretu Abdiću kazna smanjena s 20 na 15 godina zatvora

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Vrhovi sud smanjio je kaznu FikretuAbdiću s 20 na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u tzv.autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, od 1993. do 1995.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Vrhovi sud smanjio je kaznu Fikretu Abdiću s 20 na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u tzv. autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, od 1993. do 1995.

"Djelomično je prihvaćena žalba optuženika te je preinačena presuda prvog i drugog stupnja tako da je određena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina", izvijestio je danas Vrhovni sud.

Odluku i njezino obrazloženje Vrhovni je sud danas uputio karlovačkom Županijskom sudu koji je Abdića, u srpnju 2002., proglasio krivim za ratni zločin i osudio na 20 godina zatvora. U obrazloženju te presude, kao i u danas objavljenoj odluci Vrhovnog suda, ističe se kako je utvrđeno da je Abdić, protivno Ustavu BiH, proglasio tzv. autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane Zapadne Bosne naredio, planirao i organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini u koje su zatvarani protivnici uspostave AP ZB-a. U tim se logorima prema njima nečovječno postupalo i prisiljavalo ih na službu u paravojsci, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.

Abdić se na presudu karlovačkog suda žalio, no Vrhovni sud ju je u travnju prošle godine potvrdio.

Kazna mu je smanjena nakon ponovne žalbe Vrhovnom sudu, razmatrane na sjednici 8. veljače ove godine. U toj je žalbi Abdić tražio ukidanje presude i oslobađanje od krivnje jer tvrdi da u tzv. AP Zapadna Bosna nije bilo nikakvog organiziranog progona i ratnog zločina.

Većinu Abdićevih primjedbi Vrhovni sud nije prihvatio, ali je ipak zauzeo stav da je kazna od 20 godina previsoka, "s obzirom na činjenicu cjelokupnog ratnog stanja i sveukupnost teških ratnih zločina koji su počinjeni na širem teritoriju formiranih država nakon raspada bivše SFRJ".

"Sud trećeg stupnja imao je u vidu, da je optuženik bez sumnje, s obzirom na način postupanja, čineći teška kaznena djela ratnog zločina prema svojim dotadašnjim sugrađanima i pripadnicima svog naroda, isključivo da bi zadržao vlast i moć, što je utvrđeno u postupku, zaslužio izuzetan društveni prijekor, koji treba sadržavati upozorenje za budućnost, kako se ne bi ponovila ili kako bi se barem pokušala spriječiti takva ponašanja, što je svrha generalne prevencije", navodi se u obrazloženju presude.

Prilikom smanjivanja kazne sud je u obzir uzeo i Adbićevu dob.

Jedan od Abdićevih branitelja Danijel Popović za Hinu je izjavio da zna za odluku, no da nije upoznat s detaljima, zbog čega je nije želio ni komentirati. Dodao je da je s odlukom upoznao i Adbića koji je u pritvoru od lipnja 2001.

Vrijeme provedeno u pritvoru uračunat će mu se u kaznu.

Optužnicu protiv Abdića podignuta je Bihaću u BiH, a Hrvatska je postupak protiv njega preuzela na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći iz 1996.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙