FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinarima dopušten pregled iranskog nuklearnog postrojenja

NATANZ, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u srijedu poveoskupinu novinara duboko pod zemlju, u srce sporne nuklearne elektraneNatanz koja je bila tajna do 2002. godine i čije trajno zatvaranježele Sjedinjene Države.
NATANZ, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u srijedu poveo skupinu novinara duboko pod zemlju, u srce sporne nuklearne elektrane Natanz koja je bila tajna do 2002. godine i čije trajno zatvaranje žele Sjedinjene Države.

Oko 30 lokalnih i stranih novinara posjetilo je postrojenje za obogaćivanje urana Natanz, 250 kilometara južno od Teherana, koje se smatra ključnim u spornom iranskom programu proizvodnje nuklearnog goriva.

Neočekivani posjet vrlo je neobična gesta otvorenosti Irana. Novinari, koji su mogli fotografirati i snimati elektranu, kasnije su odvedeni u još jedno nuklearno postrojenje u gradu Isfahanu.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program nije prijetnja svijetu i da se koristi samo za dobivanje električne energije. No, Washington i Europska unija strahuju da bi Iran mogao iskoristiti svoje nuklearne elektrane za proizvodnju atomskih bombi.

Novinari, koji su zajedno s iranskim predsjednikom Mohamadom Hatamijem obišli postrojenje veličine 450 hektara, boravili su u samom središtu kompleksa, dva kata ispod zemlje, gdje su mogli vidjeti prazne hale izgrađene za smještaj 50.000 centrifuga za obogaćivanje urana.

Iranski dužnosnici kažu da je to postrojenje izgrađeno 18 metara ispod zemlje zbog sigurnosnih razloga. Stručnjaci za obranu tvrde da je pravi razlog tomu zaštita od mogućih zračnih napada američkih ili izraelskih zrakoplova.

Prilazeći nuklearnom kompleksu, zaštićenom planinskim masivima, novinari su uočili barem deset protuzračnih baterija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙