FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Video-snimka američkih zlostavljanja iračkih zatvorenika

MIAMI, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američki vojnici suzlostavljali ranjene zatvorenike u Iraku i nisu pokazali poštovanjeprema mrtvim iračkim civilima, prema video snimci objavljenoj uponedjeljak na internet stranici dnevnog lista The Palm Beach Post.
MIAMI, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Američki vojnici su zlostavljali ranjene zatvorenike u Iraku i nisu pokazali poštovanje prema mrtvim iračkim civilima, prema video snimci objavljenoj u ponedjeljak na internet stranici dnevnog lista The Palm Beach Post.

Film "Ludost Ramadija" snimili su prošle godine vojnici Nacionalne garde Floride koji su raspoređeni u Iraku u 124. pješadijskoj pukovniji.

O snimljenim incidentima je vođena vojna istraga čije je rezultate u petak objavio Pentagon, prema kojima vojska "nije željela optužiti vojnike koji su se ponašali neprikladno, ali ne zločinački". Dnevni list je uspio doći do video snimke koju Pentagon nije objavio.

U jednoj od scena jedan američki vojnik uperio je oružje prema ranjenom Iračanu koji stenje i očito trpi bolove, dok vojnik gleda u kameru i govori "On je pucao na mene" i zatim ga udara nogom.

Slijedi snimka drugog Iračanina ranjenog u glavu kojem naređuju da se "nasmije u kameru".

Snimljen je i niz zatvorenika s rukama u lisicama iza leđa, dok im ponavljaju uvrede.

Na video snimci je zabilježen i pregled kamiona u kojem američki vojnici pronalaze iračkog vozača ubijenog vatrenim oružjem, a jedan od američkih vojnika se rukuje s njim i govori: "Pričekajte da ga pozdravim".

Slijedi snimka izmasakriranih i spaljenih tijela nakon eksplozije, a jedan vojnik pokazuje dijelove tijela koje zatim udara nogom.

Anthony Romero, direktor American Civil Liberties Union tražio je da jedno neovisno povjerenstvo analizira tu video snimku i da članovi kongresa također razmotre ta zlostavljanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙