FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prikazan novi Vranjicanov dokumentarac sastavljen od snimaka beogradske televizije

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - O ulozi, značenju i funkciji laži uagresiji Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Hrvatsku večeras je natribini "Hrvatsko slovo uživo" u Zagrebu govorio autor dokumentarnihfilmova o ratu u Hrvatskoj Pavle Vranjican, a tom je prilikom prikazani njegov novi dokumentarni zapis "Televizijske snimke iz Domovinskograta".
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - O ulozi, značenju i funkciji laži u agresiji Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Hrvatsku večeras je na tribini "Hrvatsko slovo uživo" u Zagrebu govorio autor dokumentarnih filmova o ratu u Hrvatskoj Pavle Vranjican, a tom je prilikom prikazan i njegov novi dokumentarni zapis "Televizijske snimke iz Domovinskog rata".

Novi 25-minutni Vranjicanov dokumentarni zapis "Televizijske snimke iz Domovinskoga rata" sastavljen je od snimljenih izvješća beogradske televizije s ratišta u Hrvatskoj.

Film bilježi događaje iz rujna i listopada 1991., napomenuo je Vranjican i dodao kako snimljena građa usporedno prati srpska osvajanja i snove o ponovnom ustoličenju dinastije Karađorđević.

Film prikazuje kako na jugu Hrvatske postrojbe JNA, crnogorski i srbijanski rezervisti ulaze u Cavtat, Dubrave, Ćilipe i dolaze nadomak Dubrovnika. Tenkovske postrojba JNA stežu obruč oko Zadra, a iz Dračevca razaraju grad nakon uputa s kote Križ koja dominira iznad sela Bibinja. U središnjoj Hrvatskoj film prikazuju okupaciju Petrinje i prelazak Kupe, nakon čega su se snage JNA i srpske postrojbe približile na svega pedesetak kilometara do Zagreba. U sklopu istočnoslavonskog bojišta Vranjican prikazuje ulazak JNA i srbijanskih rezervista na čelu s Arkanom u Tovarnik kako bi grad Vukovar bio u okruženju.

Dok ratna kamera bilježi srpska osvajanja po Hrvatskoj, u Beogradu je pripremljen veličanstven doček britanskom poslovnom čovjeku i srpskom prijestolonasljedniku Aleksandru Karađorđeviću.

Srpski intelektualci i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve organiziraju masovne skupove potpore Jugoslavenskoj narodnoj armiji na kojima se napada Katolička crkva i papa Ivan Pavao II.

Film završava letom princa Karađorđevića iz beogradske zračne luke u London.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙