FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sunday Times: Izrael planira napad na Iran

LONDON, 13. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Izrael je napravio planove zakombinirani zračno-kopneni napad na iranska nuklearna postrojenjaukoliko se diplomacija pokaže neuspješna u obustavljanju razvojairanskog nuklearnog programa, piše londonski The Sunday Times.
LONDON, 13. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Izrael je napravio planove za kombinirani zračno-kopneni napad na iranska nuklearna postrojenja ukoliko se diplomacija pokaže neuspješna u obustavljanju razvoja iranskog nuklearnog programa, piše londonski The Sunday Times.

Na prošlomjesečnom sastanku, piše list, izraelski premijer Ariel Sharon i njegov uži kabinet dali su "početnu dozvolu" za napad na Iran, dok su istodobno američki dužnosnici dali do znanja da "Izraelu neće stajati na putu ako propadnu međunarodni diplomatski napori".

"Ako propadnu svi pokušaji da se Teheran uvjeri da odustane od proizvodnje nuklearnog oružja, američka će administracija dati Izraelu zeleno svjetlo za napad", kazao je za The Sunday Times izvor u izraelskim sigurnosnim službama. Prema tom britanskom listu, izraelska bi taktika uključivala upade elitnih komandosa i zračne napade borbenim zrakoplovima F-15. Ti bi zrakoplovi nosili specijalne bombe kojima se mogu uništiti podzemna postrojenja. Isti list tvrdi da su izraelske snage posljednjih mjeseci uvježbavale napad na Natanz, iransko postrojenje za obogaćivanje urana.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice opovrgla je tvrdnje The Sunday Timesa da SAD podupire izraelske planove za napad na Iran ukoliko, glede zamrzavanja iranskog nuklearnog programa, diplomacija zakaže.

Izrael, koji tvrdi da je Iran vrlo blizu izrade atomske bombe, također osporava pisanje tog lista, a zamjenik premijera Shimon Peres je na upit da li postoji mogućnost da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja odgovorio: "Ne bih rekao".

Vjeruje se da je Izrael jedina zemlja u regiji koja posjeduje nuklearno oružje ali to vlada nikada nije ni potvrdila niti porekla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙