FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Romano Prodi proglašen počasnim građaninom Istarske županije

POREČ, 30. ožujka 2005. (Hina) - Bivši predsjednik Europske komisijeRomano Prodi na današnjoj je svečanoj sjednici istarske Županijskeskupštine, održanoj u Poreču u povodu Dana istarskog Statuta,proglašen prvim počasnim građaninom Istarske županije.
POREČ, 30. ožujka 2005. (Hina) - Bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi na današnjoj je svečanoj sjednici istarske Županijske skupštine, održanoj u Poreču u povodu Dana istarskog Statuta, proglašen prvim počasnim građaninom Istarske županije.

U obrazloženju se navodi kako je Prodi svojim zalaganjem štitio ljudska prava, međunacionalne, međuetničke i međukonfesionalne, te duhovne i etičke vrijednosti, a koje su ugrađene u Statut Istarske županije. Ujedno, kazao je predsjednik skupštine Stevo Žufić, svojim posjetom Istri pridonio je ugledu te županije i proširenju europskog kruga njezinih prijatelja, a pritom je snažno podupro Hrvatsku na njezinu putu u članstvo EU.

Zahvalivši na uručenoj mu povelji i zlatniku Istarske županije, Romano Prodi izrazio je uvjerenost da će do početka ljeta početi pregovori o ulasku Hrvatske u EU.

"U svom radu uvijek sam se zalagao za Hrvatsku zbog snažnog uvjerenje da su Hrvatska i Italija dio iste obitelji, odnosno Europe. Uvijek sam se zalagao da Hrvatska postane punopravnom članicom EU jer je ona za mene zemlja koja predstavlja mješavinu srca i uma kao uostalom i Italija", poručio je Prodi dodavši kako je riječ o dvjema bliskim zemljama povezanim mirnim morem, ali i poviješću koja se između tih država ispreplela ponekad i na bolan način.

Prodi je rekao kako shvaća sadašnju razočaranost koja vlada u Hrvatskoj, međutim i kako je uvjeren da će se ona vrlo brzo pretvoriti u oduševljenje Europom. Dodao je kako je obveza svakog europskog građanina da bude vjeran i odan svom zavičaju, državi i Europi. Međutim, rekao je, ove tri dimenzije nisu alternativa jedna drugoj, već predstavljaju bogatstvo različitosti brojnih zemalja i naroda što je, kako je kazao, "temelj projekta EU, odnosno demokracije u Europi".

Govoreći o zaslugama Romana Prodija, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je kako je riječ o velikom borcu za suradnju Hrvatske i Italije te o osvjedočenom prijatelju Hrvatske koji je puno pridonio da Hrvatska dobije svoje zasluženo mjesto u Europi i u europskim integracijama. Mesić je snažno podupro jačanje svih oblika europskih vrijednosti i suradnje unutar Hrvatske uvjeren kako u takvoj politici interese ne mogu i ne smiju imati samo neki pojedinci odnosno neke skupine, već ih moraju imati svi hrvatski građani. Predsjednik Mesić je stoga pozvao sve hrvatske regije da razviju svoj identitet i otvorenost prema drugima što nisu, kako je rekao, samo međunarodne obaveze, već hrvatski interes i doprinos ujedinjenoj Europi.

"Sve su drugo samo želje onih koji u izoliranoj Hrvatskoj vide svoje privilegije. To niti želimo, niti smijemo dopustiti", zaključio je Mesić.

Ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović poručila je kako Hrvatska ne smije odustati od namjere da započne procesa pregovora za članstvom u EU bez obzira na odgodu datuma početka tih pregovora jer, kako je rekla, "bit je europskih integracija ostvarivanje reformi i boljitak građana". Dodala je kako je Prodi veliki prijatelj Hrvatske koji je u vrijeme mandata na čelu Europske komisije pridonio da Hrvatska dobije pozitivan avis i stekne status kandidatkinje u lipnju prošle godine.

Istarski župan Ivan Jakovčić sudionicima, među kojima su bili i predsjednik lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Giovanni Di Stafi, predsjednik talijanske regije Friuli Venezia Giulia Riccardo Illy te zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, rekao je kako Istra podupire politiku koju vodi predsjednik Mesić i hrvatska Vlada jer povijesna prilika da Hrvatska postane dio velike europske obitelji ne smije biti propuštena.

"Bila bi to povijesna pogreška i EU i zemalja članica jer bi time Balkan bio opet gurnut u prošlost umjesto da se iskoristi mogućnost pretvaranja Balkana u novu veliku šansu za sigurnost i stabilnost Europe", zaključio je Jakovčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙