FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Japanu svečano otvorena svjetska izložba EXPO 2005.

TOKIO, 24. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Uoči službenog otvaranja u petak,u četvrtak je u središnjoj prefekturi Aichi održana svečanostotvaranja Svjetske izložbe EXPO 2005. kojoj je nazočilo 2.400 ljudi,među kojima su bili japanski car Akihito i premijer JunichiroKoizumi.
TOKIO, 24. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Uoči službenog otvaranja u petak, u četvrtak je u središnjoj prefekturi Aichi održana svečanost otvaranja Svjetske izložbe EXPO 2005. kojoj je nazočilo 2.400 ljudi, među kojima su bili japanski car Akihito i premijer Junichiro Koizumi.

Svečanost je otvorio prestolonasljednik Naruhito, počasni predsjednik izložbe, a okupljenima se obratio direktor EXPO-a Shoichiro Toyoda istaknuvši da izložba progovara svijetu o globalnim pitanjima okoliša i tehnologije.

Toyoda je inače počasni predsjednik tvrtke Toyota Motor, najvećeg proizvođača automobila u Japanu koja je smještena u Aichiu. Toyota je jedan od glavnih financijera EXPO-a i ima vlastiti paviljon u kojem su izloženi roboti i automobili budućnosti.

EXPO 2005. godine druga je svjetska izložba održana u Japanu, nakon one 1970. u zapadnoj prefekturi Osaka.

Tema ovogodišnje izložbe "Mudrost prirode" ukazuje na potrebu postizanja ravnoteže između naprednih tehnologija i očuvanja okoliša kako bi se sačuvao miroljubiv suživot između čovjeka i prirode.

Očekuje se da će šestomjesečnu izložbu posjetiti 15 milijuna posjetitelja, među njima 1,5 milijuna stranaca.

Kao i na svim dosadašnjim izložbama, tako će i na EXPO-u 2005. svaka država imati svoj nacionalni dan. Hrvatskoj će biti posvećen 12. travnja, tijekom kojega će različitim kazališnim i glazbenim projektima te izložbama predstaviti publici nacionalnu kulturu i umjetnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙