FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chomsky počasni doktor Sveučilišta u Ljubljani

LJUBLJANA,29. ožujka 2005.(Hina) - Sveučilište u Ljubljani u utorak jedodijelilo počasni doktorat američkom lingvistu i društvenomteoretičaru Noamu Chomskom, te dobitniku Nobelove nagrade zaekonomiju, slavnom po istraživanjima iz ekonometrije, Lawrenceu R.Kleinu. Obojicu je primio i slovenski predsjednik Janez Drnovšek.
LJUBLJANA,29. ožujka 2005.(Hina) - Sveučilište u Ljubljani u utorak je dodijelilo počasni doktorat američkom lingvistu i društvenom teoretičaru Noamu Chomskom, te dobitniku Nobelove nagrade za ekonomiju, slavnom po istraživanjima iz ekonometrije, Lawrenceu R. Kleinu. Obojicu je primio i slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

Chomsky je primajući doktorat Ljubljanskog sveučilišta rekao da danas postoje dva koncepta sveučilišta. Prema prvome, to je ustanova za indoktrinaciju i stvaranje poslušnih građana nad kojima će država imati moć. Drugi je pak koncept, koji svojim javnim angažmanom propovijeda i sam Chomsky, koncept sveučilišta kao mjesta "osvještavanja" studenata za veći angažman u stvaranju slobodnog i demokratskog društva.

Jedan od najcitiranijih mislilaca današnjice, poznat i po radikalnoj kritici američke vanjske politike, u Sloveniji boravi na poziv ovdašnjih izdavača koji pripremaju izdanja čak triju njegovih knjiga: "11. rujna", "Profit ispred ljudi", te "Hegemonija ili preživljavanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙