FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izborna skupština Hrvatske udruge za promicanje novog obrazovanja

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Na izbornoj skupštini Hrvatske udrugeza promicanje novog obrazovanja i znanja, održane danas u Hrvatskojakademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), za predsjednika je izabranKrešimir Pavelić, redoviti profesor molekularne biologije naFarmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ipredstojnik Zavoda za molekularnu medicinu Instituta "RuđeraBoškovića".
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Na izbornoj skupštini Hrvatske udruge za promicanje novog obrazovanja i znanja, održane danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), za predsjednika je izabran Krešimir Pavelić, redoviti profesor molekularne biologije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu Instituta "Ruđera Boškovića".

Za potpredsjednike te nedavno osnovane udruge izabrani su Neven Budak, redoviti profesor Filozofskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta, i Zvonko Rešetar, koji je do današnje izborne skupštine obnašao dužnost predsjednika Udruge.

Rešetar je objasnio da je osnivanje Udruge potaknuto željom i spremnošću članova da utječu i pomognu kako bi se strategija razvoja hrvatskoga društva konačno utemeljila na rezultatima suvremene znanosti.

Među članovima Udruge je i nekolicina hrvatskih akademika - Dušan Bilandžić, Adolf Dragičević, Ivo Padovan i Vladimir Stipetić, koji su pribivali izbornoj skupštini.

Akademik Dragičević podsjetio je da su temelji modernoga svijeta sistemsko znanje, digitalna informacija i znanstvena komunikacija. Međutim, smatra da hrvatska znanost zapravo niječe postojanje toga svijeta u kojemu se nije snašla, a u koji, kako je rekao, moramo "smjestiti" Hrvatsku. Upozorio je i na neke manjkavosti hrvatskoga obrazovnog sustava te preporučio što bi u njemu trebalo sadržajno promijeniti. Drži da je bit promjena "obrazovanje za znanje, a ne za zvanje, kao do sada, što potvrđuju sve propale reforme od Šuvarove do Strugarove, a i Primorčeva će propasti ako o tome ne bude vodila računa".

Članovi Udruge prihvatili su prijedlog potpredsjednika Budaka da sustavnije rasprave ciljeve Udruge kako bi jasnije odredili svoje zadaće. Jer, rekao je Budak, svi se slažemo što je zadaća Udruge, ali ciljevi bi trebali biti jasnije određeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙