FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Finagra odbacuje optužbe u vezi pretvorbe i privatizacije Sljemena

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Tvrtka Finagra d.o.o. priopćila jedanas da nije sudjelovala u pretvorbi i privatizaciji trgovačkogdruštva Sljeme d.d. Sesvete, niti je na kriminalan način kupiladionice Sljemena, kao što je u javnosti optužuje Sindikatpoljoprivrede.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Tvrtka Finagra d.o.o. priopćila je danas da nije sudjelovala u pretvorbi i privatizaciji trgovačkog društva Sljeme d.d. Sesvete, niti je na kriminalan način kupila dionice Sljemena, kao što je u javnosti optužuje Sindikat poljoprivrede.

Pretvorba i privatizacija obavljena je 1993. godine a Finagra je stekla dionički paket tek 2001. putem javne dražbe na Zagrebačkoj burzi od strane ovlaštene brokerske kuće i kupovinom dionica od PIF-ova.

To potvrđuje i Izvješće o reviziji pretvorbe i privatizacije Sljemena koje je u veljači 2003. napravio Državni ured za reviziju, ističe se u priopćenju.

Finagra nema u vlasništvu zemljište u Sesvetama, već je to zemljište vlasništvo Sljemena, koje ima isključivo pravo prodavanja svoje imovine i na taj način podmirivanja obveza prema vjerovnicima, ako to nije sposobno putem redovnog poslovanja.

Sljeme je već jednom, 1998. godine kada je bilo u vlasništvu države, unovčilo svoju imovinu radi podmirivanja obveza prema kreditorima prodajom Svinjogojske farme Gradu Zagrebu, na kojoj je predviđena izgradnja POS-ovih stanova.

Dakle, Finagra ne može prodavati imovinu Sljemena u cilju stvaranja imaginarnih extra profita, naglašava se u priopćenju.

Poslovne poteškoće Sljemena odraz su nemogućnosti ostvarivanja zadanih poslovnih ciljeva koji osiguravaju opstojnost i razvoj tvrtke.

Neadekvatan godišnji ukupan prihod, nedovoljna obrtna sredstva, visoki indirektni troškovi uz konstantne poslovne gubitke koji su do 2001. narasli na 161 milijun kuna utjecali su na nemogućnost društva da izdrži tržišnu konkurenciju.

Osim toga, dugogodišnje financijske sanacije mesne industrije u vlasništvu države (PIK-ovi) i visok udio crnog tržišta nisu išle u prilog proklamiranom tržišnom natjecanju pa je na taj način Sljeme dovedeno u neravnopravan i nezavidan položaj.

Finagra je kao većinski dioničar u cilju rješavanja poslovne krize uputila još 2003. i 2004. godine zamolbu Vladi za kreditnu pomoć u dovršenju restrukturiranja i nastavka poslovanja.

U dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Vladinim Uredom za socijalno partnerstvo Finagra je 19. ožujka ove godine objavila Poziv za podnošenje ponuda za kupnju dionica društva, a o svim aktivnostima obaviješten je i Hrvatski Fond za privatizaciju.

U priopćenju se također kaže da je Sljeme ispunilo sve obveze isplate neto plaća radnicima za 2004. godinu, odnosno do trenutka prekida proizvodnje, što može potvrditi Uprava Sljemena. U Sljemenu je danas zaposlen 281 radnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙