FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Tristotinjak radnika Mesne industrije Sljeme prosvjedovalo je danas u Sesvetama protiveći se prodaji te tvrtke i gašenju radnih mjesta. Prosvjed protiv gašenja proizvodnje u toj tvrtki sa 135-godišnjom tradicijom priređen je u središtu Sesveta pod geslom "Sljeme u stečaju - Sesvete u stečaju". Radnici, koje zastupa Sindikat poljoprivrede, tvrde da većinski vlasnik tvrtka Finagra kani ugasiti proizvodnju i zatvoriti 361 radno mjesto kako bi zaradio na prodaji lokacije, branda, recepture i tehnologije Sljemena. Traže da vlasnik prepusti dionice Hrvatskom fondu za privatizaciju koji bi pronašao novog vlasnika, spremnog na nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta, umjesto prodaje zemljišta za 300 milijuna kuna i slanja radnika na ulicu.

OSIJEK - Hrvatski seljački savez u ponedjeljak će u 10 županija na 10 mjesta održati mirne prosvjede radi potpore svome pregovaračkom timu, koji taj dan odlazi na razgovor k premijeru Ivi Sanaderu, izvijestila je osječko-baranjska organizacija te udruge. Predsjednik županijskog Hrvatskog seljačkog saveza Stjepan Živković kazao je novinarima kako je udruga, nakon što je premijer Sanader pristao primiti izaslanstvo Upravnog odbora te Udruge na radni sastanak, u znak dobre volje odustala od oštrijih prosvjeda. Podsjetio je kako Hrvatski seljački savez, uz ostalo, traži isplatu poticaja u punu iznosu u skladu sa zakonom i rokovima te provedbu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i prodaju zemlje seljacima.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca smatra da eventualna odgoda početka pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU ne bi trebala u kratkom roku rezultirati nikakvim ozbiljnijim posljedicama za hrvatske gospodarstvenike, ocijenio je danas glavni direktor HUP-a Đuro Popijač na predstavljanju prvog broja časopisa hrvatskih poduzetnika "EUkonomist". Ponukan, kako je rekao, novinskim napisima o možebitnoj odgodi početka pregovora, Popijač je ocijenio da je Hrvatska već duboko u procesu prilagodbe za članstvo u EU-a te da se ta prilagodba mora nastaviti bez obzira na datum početka pregovora. Ustvrdio je da Hrvatska mora proći transformaciju potrebnu za ulazak u članstvo Unije, počeli pregovori ili ne.

ZAGREB - Vrhovi sud smanjio je kaznu Fikretu Abdiću s 20 na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u tzv. autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, od 1993. do 1995. Odluku i njezino obrazloženje Vrhovni je sud danas uputio karlovačkom Županijskom sudu koji je Abdića, u srpnju 2002., proglasio krivim za ratni zločin i osudio na 20 godina zatvora. Vrhovni sud je zauzeo stav da je kazna od 20 godina previsoka, "s obzirom na činjenicu cjelokupnog ratnog stanja i sveukupnost teških ratnih zločina koji su počinjeni na širem teritoriju formiranih država nakon raspada bivše SFRJ". Prilikom smanjivanja kazne sud je u obzir uzeo i Adbićevu dob.

ZAGREB - Pravo na život neotuđivo je pravo čovjeka i europske zemlje zajedno se moraju angažirati na što skorijem donošenju UN-ove rezolucije u cilju ukidanja smrtne kazne, poruka je s današnjega okruglog stola, koji je organizirao Vladin Ured za ljudska prava, a na kojem sudjeluju brojni domaći i inozemni stručnjaci, predstavnici udruga, zastupnica u Europskom parlamentu Emma Bonino i predstavnici veleposlanstava u Hrvatskoj. Predstojnik Vladina Ureda za ljudska prava Luka Mađerić kazao je da je Hrvatska smrtnu kaznu ukinula odmah nakon osamostaljenja, unatoč ratnim okolnostima, u kojima se događaju najteže povrede ljudskog dostojanstva i zločini protiv čovječnosti.

ZAGREB - Prehrambena industrija Podravka i zagrebački Ekonomski fakultet dodijelili su danas diplome prvoj generaciji polaznika Podravkine menadžerske akademije POMAK, koju je završilo 46 polaznika. Riječ je o prvoj i jedinoj menadžerskoj akademiji u Hrvatskoj osnovanoj od strane jedne kompanije, a utemeljene s ciljem razvoja menadžerskih znanja i vještina Podravkinih zaposlenika. Diplome polaznicima uručli su predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac i zamjenik dekana Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić, koji su istaknuli važnost suradnje gospodarstva i znanosti te dodali kako su ulaganje u ljude i nova znanja osnovne investicije u budućnost.

ZAGREB - U hrvatskoj je telekomunikacijskoj industriji lani ostvareno gotovo 13 milijardi kuna prihoda, od čega 47,7 posto u fiksnoj i 42,3 posto u mobilnoj telefoniji, a u ovoj se godini očekuje daljnji porast tih prihoda s obzirom na dolazak novog mobilnog te više operatera fiksne telefonije. Ti su podaci i očekivanja izneseni danas u sklopu prvog dana dvodnevne godišnje telekom konferencije "Telekom Arena", koja je u organizaciji tvrtke Infoarena u zagrebačkom hotelu The Westin okupila oko 250 sudionika iz telekom i informatičkih tvrtki u Hrvatskoj te državnih institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙