FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najniže ovogodišnje cijene američkih dionica

NEW YORK, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica uutorak su dotaknule nove najniže ovogodišnje razine kako skupa naftapotiče zabrinutost ulagača da će korporativne zarade biti smanjene.
NEW YORK, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u utorak su dotaknule nove najniže ovogodišnje razine kako skupa nafta potiče zabrinutost ulagača da će korporativne zarade biti smanjene.

Tehnološki Nasdaq potonuo je na 1.973 boda, što je njegova najniža ovogodišnja razina te najniža od listopada 2004. Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,8 posto, na 10.405 bodova - najniže u protekla dva mjeseca.

Negativno je na raspoloženje ulagača djelovao ponovni skok cijena nafte iznad 54 dolara za barel, što je potaknulo zabrinutost oko pritisaka visokih cijena energenata na korporativne zarade i osobnu potrošnju.

Loše je odjeknuo i najnoviji podatak o povjerenju američkih potrošača, koje je u ožujku blago smanjeno kako su visoke cijene benzina ograničile raspoloženje Amerikanaca uvelike ovisnih o automobilima. Ulagači su oprezni i pred novi podatak o zaposlenosti u ožujku, koji se očekuje u petak.

"Neprekidno je prisutna zabrinutost oko mogućnosti više inflacije, a ulagači su oprezni i pred novi podatak o zaposlenosti", opisao je raspoloženje na tržištu Ned Riley, čelnik Riley Asset Managementa.

Najviše je potonula dionica proizvođača građevinskih strojeva Caterpillara, gotovo pet posto, budući da je brokerska tvrtka Morgan Stanley izvijestila da su cijene njegovih dionica možda blizu vrhunca. To je spustilo i cijene dionica njegovih konkurenata, Joy Globala, za 9,2 posto te JLG Industries za 6,8 posto.

I cijene dionica farmaceutskih kompanija bile su slabe, pri čemu je dionica Pfizera potonula 2,3 posto, budući da su austrijske vlasti ukinule patent njegovom lijeku za snižavanje kolesterola Lipitoru na austrijskom tržištu.

Na europskim burzama cijene dionica blago su ojačale budući da su ulagače obradovale vijesti iz nordijskog telekoma TeliaSonera, koji je izvijestio o sporazumu o kupovini Turkcella. Frankfurtski DAX porastao je 0,2 posto, na 4.351 bod. Londonski Ftse indeks međutim spustio se 0,07 posto, na 4.919 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙