FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD kvalitetu odnosa uvjetuje poštivanjem ljudskih prava

WASHINGTON, 28. ožujka 2005.(Hina) - Sjedinjene Države su u ponedjeljaknaglasile kako će ljudska prava i demokracija predstavljati bitanuvjet njihovih dobrih odnosa s drugim zemljama.
WASHINGTON, 28. ožujka 2005.(Hina) - Sjedinjene Države su u ponedjeljak naglasile kako će ljudska prava i demokracija predstavljati bitan uvjet njihovih dobrih odnosa s drugim zemljama.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice istaknula je predanost SAD-a širenju slobode i demokracije u svijetu predstavljajući izvješće State Departmenta "Potpora ljudskim pravima: američki angažman 2004.-2005.".

"U svemu što predstoji, naša zemlja će nastaviti razjašnjavati drugim zemljama moralni izbor između tlačenja i slobode i jasno ćemo davati do znanja da konačni uspjeh u našim odnosima ovisi o postupanju prema njihovom vlastitom narodu", rekla je Rice novinarima.

Izvješće State Departmenta ističe kako je prošle godine u svijetu ostvaren dramatičan napredak u jačanju slobode navodeći da su izbori u Afganistanu, Iraku i na Palestinskim teritorijima, te događaji u Gruziji, Ukrajini i Libanonu pokazali prve korake prema demokraciji stanovništva koje je dugo živjelo pod tiranijom i tlačenjem.

Osim navođenja zemalja koje SAD stalno kritizira zbog kršenja ljudskih prava, među kojima Sjevernu Koreju, Kubu, Iran i Siriju, izvješće obećava vršenje pritiska na zemlje poput Rusije i Kine, te američke saveznike u borbi protiv terorizma poput Saudijske Arabije i Pakistana.

Dokument, koji je uslijedio nakon detaljnog godišnjeg prikaza ljudskih prava u 196 zemalja svijeta objavljenog prošlog mjeseca, prikazuje američke napore u promicanju ljudskih prava i demokracije na područjima s najviše kršenja ljudskih prava.

Izvješće, koje obuhvaća samo 98 zemalja i entiteta s ozbiljnim problemima ljudskih prava, nije ni spomenulo Hrvatsku.

Za razliku od Hrvatske, dokument govori o problemima u drugim zemljama u regiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji i Crnoj Gori.

Izvješće odražava predanost predsjednika Georgea W. Busha koji je promicanje slobode i demokracije u svijetu s ciljem okončanja tiranije označio jednim od glavnih ciljeva američke vanjske politike u svom drugom mandatu.

Samo tri dana nakon što su Sjedinjene Države objavile da će Pakistanu prodati borbene lovce F-16 izvješće State Departmenta ističe kako je stanje ljudskih prava u toj zemlji loše i da je napor Pakistana u demokratizaciji "odlučujući" za jačinu međusobnih dugoročnih odnosa.

Ipak, Michael Kozak, pomoćnik državne tajnice za demokraciju, ljudska prava i rad, nije želio učiniti izravno ovisnim prodaju zrakoplova Pakistanu s jačanjem demokracije i ljudskih prava u toj zemlji.

On je, međutim, rekao kako "općenito gledajući svaka zemlja koja očekuje dobre odnose s nama...treba obratiti pozornost na ljudska prava".

Izvješće također upozorava kako je za SAD i dalje prioritet poticanje Kine da "dovede svoj odnos prema ljudskim pravima u suglasnost s međunarodnim standardima" nastojeći da Peking prekine suzbijanje vjerskih i političkih sloboda.

Glede Rusije, State Department ističe pogoršanje ljudskih prava navodeći koncentraciju vlasti u rukama predsjednika Vladimira Putina, ograničavanje slobode medija, te kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

Izvješće kaže da je američka strategija u Rusiji promicanje demokratskih institucija, civilnog društva, temeljnih sloboda i ljudskih prava, te vladavine prava.

Glede Saudijske Arabije izvješće navodi ozbiljne probleme s ljudskim pravima posebice zbog vjerske netolerancije te samovoljnog uhićivanja ljudi i zlostavljanja zatvorenika.

State Department kaže da je Saudijska Arabija stavljena na popis zemalja od posebnog interesa zbog teškog kršenja vjerskih sloboda te da američki dužnosnici inzistiraju na povezanosti "vjerske netolerancije i terorizma".

Govoreći o jugoistočnoj Europi, izvješće u Albaniji navodi ozbiljne probleme sa zlostavljanjem zatvorenika, korupcijom i političkim pritiscima u pravosuđu, te diskriminacijom prema Romima i diskriminacijom i nasiljem prema ženama i djeci.

Za BiH State Department među ostalim navodi problem zlostavljanja zatvorenika i građana od strane policije, pritisak vlasti na medije, ograničavanje vjerskih prava manjina te slabu suradnju Republike Srpske s Haškim sudom.

Glede Makedonije američka strategija usmjerava se na ohrabrivanje vlade da usvoji preostale zakone koje traži Ohridski sporazum, kojim je okončan sukob Makedonaca i Albanaca, osigura njihovu učinkovitu provedbu te se pozabavi nedostacima u pravosuđu opterećenom korupcijom i političkim utjecajem.

Za SCG Izvješće traži jačanje suradnje s Haškim sudom kojim je Sud unatoč poboljšanju i dalje nezadovoljan vjerujući da se u Srbiji i dalje krije optuženi Ratko Mladić.

Mada je Kosovo upadljivo napredovalo u izgradnji demokratskih institucija, mnogo još treba učiniti posebice na učvršćenju multietničkog društva koje će osigurati zaštitu i slobodu za sve. Ukoliko Kosovo do sredine 2005. ostvari dovoljan napredak u provedbi demokratskih "standarda" međunarodna zajednica se suglasila da će početi proces razmatranja njegova konačnog statusa, navodi se u izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙