FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

State Department: SAD će pomoći Kirgistanu u rješavanju krize

WASHINGTON, 26. ožujka 2005.(Hina) - Američki State Department objavioje u petak da će Sjedinjene Države pomoći Kirgistanu da izađe izpolitičke krize podržavajući red i miroljubivi proces u izgradnjidemokracije.
WASHINGTON, 26. ožujka 2005.(Hina) - Američki State Department objavio je u petak da će Sjedinjene Države pomoći Kirgistanu da izađe iz političke krize podržavajući red i miroljubivi proces u izgradnji demokracije.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli rekao je da SAD nastavlja raditi s partnerima u međunarodnoj zajednici, OESS-om, Rusijom i susjedima Kirgistana kako bi pomogle kirgistanskom narodu dok prolazi kroz političku tranziciju.

"Nastavit ćemo podupirati napore kirgistanskog naroda dok nastoji izgraditi stabilnu demokraciju", rekao je on novinarima.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice telefonirala je u petak ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u nastojanju da dvije zemlje udruže snage u rješavanju krize u Kirgistanu.

"Oni su se suglasili da je važno da međunarodna zajednica zajednički djeluje kako bi pomogla kirgistanskom narodu da izađe iz ove političke situacije, ove političke krize", rekao je Ereli o njihovom razgovoru.

"Suglasili su se oko važnosti vladavine zakona, nenasilja i potpore međunarodne zajednice", rekao je on.

Oporbeni čelnik Kurmanbek Bakijev u petak je preuzeo dužnost privremenog predsjednika i premijera Kirgistana na koje ga je imenovao parlament nakon žestokih prosvjeda koji su iz zemlje otjerali predsjednika Askara Akajeva.

Ereli je rekao kako je predsjednik Akajev pobjegao iz zemlje i da se Sjedinjene Države moraju suočiti s tom činjenicom. "Predsjednik nije u zemlji. Moramo se nositi s tom realnošću", kazao je on.

Odbijajući reći da li bi Sjedinjene Države mogle priznati novu vladu Kirgistana Ereli je rekao da "priznanje nije pravo pitanje".

"Pitanje je pomoći da se podrži proces koji je miroljubiv, koji je u skladu s vladavinom prava i ima potporu međunarodne zajednice", rekao je on.

Sjedinjene Države, koje su se povremeno činile iznenađene brzinom događaja u Kirgistanu, izgleda da pokazuju spremnost raditi s bilo kojom strukturom koja ima legitimitet.

Ereli je odbacio sugestije da bi Washington na kraju mogao završiti podržavajući državni udar izveden bez krvoprolića. "Američka je politika raditi s institucijama i realnostima na terenu", rekao je.

Obećavajući potporu Sjedinjenih Država kirgistanskom narodu, Ereli je rekao: "Moramo djelovati u skladu sa situacijom kako bi održali osjećaj za red, da usmjerimo ono što se događa u miroljubivom smjeru, djelovati kroz institucije i dovesti do rezultata koji je stabilan, prihvaćen kao legitiman i u skladu s međunarodnim standardima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙