FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD navode kršenja ljudskih prava u pojedinim zemljama

Saudijskoj Arabiji te drugim zemljama Bliskog istokapokazujući time i novu želju za promicanjem ljudskih prava u zemljamapartnerima.
Washington,28. veljače(Hina) - Sjedinjene Države su u ponedjeljak kritizirale kršenje ljudskih prava u zemljama poput Sudana i Sirije, ali i u Rusiji i Saudijskoj Arabiji te drugim zemljama Bliskog istoka pokazujući time i novu želju za promicanjem ljudskih prava u zemljama partnerima.

U godišnjem izvješću State Departmenta o stanju ljudskih prava u 196 zemalja u svijetu u 2004. izdvojene su zemlje koje SAD stalno kritizira zbog kršenja ljudskih prava među kojima Iran, Kina, Sjeverna Koreja, Sirija, Sudan, Burma, Zimbabve i Kuba, ali ovaj put i Saudijska Arabija i Rusija.

Izvješće navodi sustavno mučenje u Siriji, ozbiljna kršenja ljudskih prava u autoritarnoj Kini te ubijanje civila u pokrajini Darfur. Sjevernu Koreju izvješće navodi kao jedan od najrepresivnijih režima u svijetu.

Glede Rusije izvješće kritizira koncentraciju vlasti u Kremlju, ograničavanje slobode medija te politički pritisak na pravosuđe.

State Department Saudijsku Arabiju kritizira zbog ograničenih prava žena, zlostavljanja i mučenja zatvorenika, nedostatka vjerskih sloboda te općenitog ograničavanja prava govora, okupljanja i udruživanja.

Navodeći određen napredak poput općinskih izbora te konferencije o ženama kojoj je pokrovitelj bila vlada, State Department je ipak zaključio kako "kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji još daleko premašuju napredak".

Nakon što je američki predsjednik George W. Bush promicanje ljudskih prava i demokracije u svijetu, posebice na Bliskom istoku, označio kao jedan od najvažnijih ciljeva svog drugog mandata, izvješće State Departmenta pokazalo je otvoreniju kritiku njihovog kršenja i među saveznicima.

U Jordanu, navodi se u izvješću, vlada poštuje ljudska prava na nekim područjima, ali ukupno gledajući tamo ima mnogo problema - policijsko zlostavljanje zatvorenika te nedostatak odgovornosti sigurnosnih snaga.

Područje Bliskog istoka istaknuto je kao područje na kojem su ljudi sve svjesniji manjka slobode. "Ako sloboda i demokracija funkcioniraju u muslimanskim zemljama poput Indonezije, Turske, Afganistana i Iraka, zašto to ne bi mogla biti norma u Iranu, Libiji, Siriji i Saudijskoj Arabiji?", rekla je podtajnica za globalne poslove u State Departmentu Paula Dobriansky.

U izvješću se kritizira i Egipat zbog ozbiljnih problema s ljudskim pravima i navodi kako Egipćani nemaju prave mogućnosti promijeniti vladu. Izvješće je pisano prije nego je egipatski predsjednik Hosni Mubaraka najavio da će ove godine dopustiti višestranačke predsjedničke izbore.

State Department je umjereno kritizirao i američkog saveznika Izrael zbog postupanja prema zatočenim Palestincima napomenuvši da je Izrael malo učinio u suzbijanju diskriminacije svojih arapskih državljana.

Kao pozitivni primjeri izdvojeni su napredak demokracije u Ukrajini te u Afganistanu i Iraku.

State Department u izvješću nije izdvojio skandal u zatvoru Abu Ghraib u Iraku gdje su američki vojnici zlostavljali zatvorenike.

Objašnjeno je da SAD to nisu učinile jer bi izvješćivanje o sebi bilo pristrano, te da su već mnoge organizacije za ljudska prava kritizirale SAD zbog tog slučaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙