FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 28. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

LONDON

Potres jakosti 8,2 stupnja po Richteru pogodio je u ponedjeljak u 16,09 sati po GMT-u podmorje Indijskog oceana nedaleko od mjesta na kojem je sličan potres u prosincu prošle godine izazvao tsunami u kojem je poginulo gotovo 300 tisuća osoba, priopćio je američki geološki institut. Glasnogovornik US Geological Surveya rekao je da je epicentar potresa bio oko 190 km sjeverozapadno od Sibolga na indonezijskom otoku Sumatri, blizu središta razornog prosinačkog potresa koji je bio jakosti 9,0 stupnjeva po Richteru. Glasnogovornik Don Blakeman rekao je za CNN da bi potres mogao izazvati tsunami. "Svakako bi se trebalo evakuirati stanovništvo, nadam se da se evakuira", rekao je Blakeman.

ZAGREB

Nakon snažnog potresa koji je u ponedjeljak pogodio podmorje Indijskog oceana kod indonezijskog otoka Sumatre, nedaleko od mjesta na kojem je sličan potres u prosincu prošle godine izazvao tsunami od čijih je posljedica umrlo gotovo 300 tisuća ljudi, većina zemalja u tom području proglasila je opasnost od vodenog vala, javljaju agencije. Indija je upozorenje na tsunami proglasila kao mjeru opreza, ali i ustvrdila kako nema vijesti ni pokazatelja da se stvaraju ubojiti vodeni valovi, javio je Reuters. Opasnost od tsunamija proglasio je i Tajland, koji je pozvao stanovništvo iz južnih područja da napusti domove. Malezija je, također kao mjeru opreza, pozvala na evakuaciju svoje stanovništvo sa sjeverozapada zemlje, jer se potres, koji je u epicentru bio snage između 8,2 i 8,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, snažno osjetio i na njezinom tlu. Iz Indonezije nema službenih vijesti o evakuaciji, ali su agencije s mjesta događaja rekle da su ljudi, koji još žive u privremenom smještaju, nakon što su bez domova ostali 26. prosinca, masovno bježali u brda, u panici od novog udara.

SKOPLJE

Prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, stranke vladajuće koalicije u drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji osvojile su 25 gradonačelnička mjesta, oporbena koalicija je dobila 20 gradonačelnika, albanska Demokratska unija za integraciju sedam, dok je oporbena koalicija albanskih stranaka, koja je ranije pozivala na bojkot izbora, dobila jednog gradonačelnika. Nakon nedjeljnog preglasavanja zbog neregularnosti iz prvog kruga, za dva tjedna glasovat će se za gradonačelnike u još pet općina, te za gradonačelnika glavnog grada Skoplja, priopćio je glasnogovornik izbornog povjerenstva Zoran Tanevski.

SKOPLJE

Drugi krug makedonskih općinskih izbora održan u nedjelju općenito je dobro proveden, ali u nekim područjima ponovno nije zadovoljio standarde i kriterije međunarodnih organizacija kojima se jamči univerzalno i jednako pravo glasa te tajnost glasovanja, objavila je u ponedjeljak međunarodna promatračka misija. Iako je bilo pokušaja da se stvari poprave u razdoblju između dvaju izbornih krugova te na dan izbora, vlasti se nisu adekvatno nosile s nedostacima uočenim u prvome krugu, kaže se u priopćenju što su ga objavili predstavnici Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/ODIHR) čijih je 260 predstavnika promatralo makedonske izbore, zajedno s predstavnicima Vijeća Europe. "Drugi je krug izbora općenito dobro proveden u najvećem dijelu zemlje, ali uočene i raširene nepravilnosti u drugim dijelovima izazivaju ozbiljnu zabrinutost i prijete integritetu cijeloga procesa i zato se njima treba hitno pozabaviti", rekao je Julian Peel Yates, vođa misije OESS/ODIHR.

BIŠKEK

Svrgnuti predsjednik Kirgistana Askar Akajev koji je s obitelji napustio zemlju, tražio je da prestanu progoni njegovih pristaša i bliskih osoba, u poruci koju je u ponedjeljak objavila službena kirgistanska agencija Kabar. "Tražim da prestane progon osoba koje su u službi države obavljale svoj zadatak sukladno ustavu i zakonodavstvu", rekao je Akajev, prema tekstu kojeg je objavila agencija. "Također tražim da se prestane s uznemiravanjem i fizičkim prijetnjama ljudima koji su povezani samnom ili su članovi moje obitelji", dodao je .

JERUZALEM

Izraelski parlament je u ponedjeljak odbacio mogućnost provođenja referenduma o planu povlačenja iz Gaze. Sa ukupno 72 glasa "za" i 39 "protiv" zastupnici su odbacili mogućnost provođenja referenduma o planu premijera Ariela Sharona. Ovim je uklonjena jedna od zapreka primjeni plana jer je Sharon smatrao da se eventualnim provođenjem referenduma može odgoditi početak povlačenja. Tijekom dana trebala bi u parlamentu početi rasprava o proračunu, a vjeruje se da će proračun biti usvojen tijekom tjedna. Kad parlament odobri proračun, a u njemu i planirane izdatke za povlačenje, izraelski premijer će imati "slobodne ruke" za provedbu povlačenja izraelskih doseljenika iz Gaze.

MOSTAR

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić pozvao je na prijamu povodom blagdana Uskrsa predstavnike domaćih vlasti i međunarodne uprave u zemlji da više rade na zajedničkom boljitku zemlje te omoguće više vladavine prava i zakona. "Za ovu priliku želim svima izraziti iskrenu želju da budemo graditelji nade na razini društva i države. To je poruka Uskrsa. Nada života. Mnogi su skršeni i beznadni. Zabrinuti smo radi manjka perspektive za sve jednako na ovim prostorima. Treba nam više zauzetosti za svakoga čovjeka, vrednovanja svakoga čovjeka i više vladavine prava i zakona koji služe čovjeku da se ostvari", rekao je kardinal Puljić u pozdravu.

BUCHS

Hrvatski svjetski kongres (HSK) u ponedjeljak je poslao oštro pismo Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Paddyju Ashdownu u kojem ga poziva da "obustavi sve oblike pritisaka" na hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i da BiH "montiranjem kaznenih procesa" ne vraća u "neka bivša, po zlu upamćena vremena". U pismu koje je iz švicarskog Buchsa Ashdownu poslao predsjednik za Europu Vinko Sabljo kaže se kako je HSK zabrinut kontinuranim obespravljivanjem pripadnika hrvatskog naroda u BiH, ocijenivši "vrlo dojmljivim" to s koliko upornosti i predanosti sam Asdown "osobno vrši pritisak na hrvatske predstavnike u institucijama vlasti u BiH, koje kroz sustavno kriminaliziranje i ucjene" nastoji ukloniti iz političkog života. Ne želeći prejudicirati ničiju nevinost ni krivnju, HSK "sramnim" drži činjenicu da se bivšeg člana predsjedništva BiH Antu Jelavića više od godinu dana drži u zatvoru bez ikakvog "razumnog utemeljenja", a da se Čovića podvrgava "neviđenom pritisku".

LEIBSTADT

Rad nuklearne elektrane u Leibstadtu, jedne od pet švicarskih nuklearki, zaustavljen je u ponedjeljak radi problema s generatorom, navela je centrala u priopćenju. Nuklearna centrala neće raditi nekoliko dana, dodaje se u priopćenju. Uprava centrale je objasnila da je neispravan rad generatora izazvao automatsko zaustavljanje turbine, tako da reaktor nije pretrpio nikakve posljedice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙