FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan obilježio godišnjicu napada sarinom u tokijskom metrou

TOKIO, 20. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Japan je u nedjelju obilježiodesetu godišnjicu napada otrovnim plinom sarinom u tokijskom metrou,koji je 1995. organizirala sljedba Vrhovna istina Aum i koji se smatranajgorim terorističkim zločinom koji je ikad počinjen u Japanu.
TOKIO, 20. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Japan je u nedjelju obilježio desetu godišnjicu napada otrovnim plinom sarinom u tokijskom metrou, koji je 1995. organizirala sljedba Vrhovna istina Aum i koji se smatra najgorim terorističkim zločinom koji je ikad počinjen u Japanu.

Dvanaest osoba umrlo je, a 5500 je pretrpjelo posljedice trovanja u napadu izvedenom tijekom najjače jutarnje gužve 20. ožujka 1995.

Na komemorativnoj svečanosti, održanoj u prostorima tokijske podzemne željeznice, japanski premijer Junichiro Koizumi položio je cvijet na postaji Kasumigaseki, glavnom cilju napada, koja se nalazi u četvrti u kojoj je većina ministarstava.

"Moramo biti pripravni na takve napade u bilo kojem trenutku i bilo gdje", rekao je premijer.

Shoko Asahara (50), utemeljitelj sljedbe koja je željela predvidjeti smak svijeta, nakon dugotrajnog procesa je u veljači 2004. osuđen na smrt. Još nije poznat ishod žalbe na presudu, a sljedba, koja obnovila rad pod nazivom "Aleph" pod stalnom je policijskom prismotrom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙