FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indijci obilježavaju 75. obljetnicu Gandhijevog "marša soli"

NEW DELHI, 12. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Tisuće Indijaca i stranaca,koji su stigli čak iz Kine i Australije, krenuli su u subotu putemMahatme Gandhija kako bi obilježili 75. godišnjicu "marša soli", kojise smatra jednim od prijelomnih događaja indijske borbe protivkolonijalne vlasti Velike Britanije.
NEW DELHI, 12. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Tisuće Indijaca i stranaca, koji su stigli čak iz Kine i Australije, krenuli su u subotu putem Mahatme Gandhija kako bi obilježili 75. godišnjicu "marša soli", koji se smatra jednim od prijelomnih događaja indijske borbe protiv kolonijalne vlasti Velike Britanije.

Sonia Gandhi, predsjednica Kongresne stranke koja je na čelu indijske vladajuće koalicije, otvorila je marš u Ahmedabadu u zapadnoj indijskoj državi Gujarat.

Nekoliko indijskih čelnika i unuk Mahatme Gandhija su među sudionicima marša koji će proći kroz mala indijska sela i zavšiti u selu Dandiju na obali Indijskog oceana 6. travnja.

Mahatma Gandhi, vođa pokreta za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije, proglasio je 1930. godine građansku neposlušnost protiv britanske vlasti.

Neposluh je počeo "maršom soli" prema moru u kojem su tisuće Indijaca pratile Gandhija od grada Ahmedabada do Dandija, gdje su pravili sol iz morske vode. Oni su prosvjedovali protiv monopola britanske uprave kojim je Indijcima zabranjena proizvodnja soli. Zbog britanskog monopola, cijena soli toliko je porasla da je taj osnovni začin postao nedostupan velikoj većini siromašnih Indijaca.

Nakon što njegov zahtjev za ukidanjem monopola nije odobren, Gandhi je poveo svoje sljedbenike prema oceanu u prosvjednom 240 km dugom maršu koji je trajao 24 dana. Kad su stigli do Dandija, prosvjednici su počeli od morske vode proizvoditi sol, te time simbolički kršiti britanski monopolistički zakon.

Britanske vlasti nisu blokirale marš, ali su uhitile Gandhija čim je prekršio zakon o soli. Više od 60,000 ljudi slijedilo je Gandhijev primjer i završilo u zatvorima.

"Marš soli" danas se smatra jednom od prijelomnih mirovnih akcija Gandhija i njegovih pristaša u borbi za indijsku slobodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙