FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Astronauti izlaze u svemir radi popravka ISS-a

MOSKVA, 28. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Ruski kozmonaut Salizan Šaripovi američki astronaut Leroy Chiao u ponedjeljak su izašli u tzv.'svemirsku šetnju' kako bi obavili neke radove na Međunarodnojsvemirskoj postaji, objavio je ruski kontrolni centar.
MOSKVA, 28. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Ruski kozmonaut Salizan Šaripov i američki astronaut Leroy Chiao u ponedjeljak su izašli u tzv. 'svemirsku šetnju' kako bi obavili neke radove na Međunarodnoj svemirskoj postaji, objavio je ruski kontrolni centar.

Dvojica će astronauta između ostaloga pričvrstiti poboljšana navigacijska pomagala za pristajanje transportnih raketa koje opskrbljuju ISS.

"Otvorili su poklopac", rekla je glasnogovornica ruskoga komandnog centra. "Glavna svrha svemirske šetnje jest postavljanje antena za buduće pristajanje".

Chiao i Šaripov provest će vani gotovo šest sati, a povratak na ISS očekuje se oko 14.15 h. Dok oni budu u svemirskoj šetnji, ISS će biti prazan.

Astronauti će svojim radom omogućiti Euroskoj svemirskoj agenciji da pošalje prvi teretni brod na ISS, objavio je Reuters.

Oni će pripremiti mehanizam za prihvat, a Europsko automatsko transferno vozilo (ATV), nazvano Jules Verne, bit će lansirano dogodine i olakšat će ruske muke oko lansiranja svih letjelica prema ISS-u.

ATV će nositi puno veće količine hrane, opreme i goriva nego ruski teretni brod Progres koji je u ovome trenutku jedina letjelica koja oposkrbljuje astronaute na ISS-u.

Već više od dvije godine, otkako je nakon tragične nesreće shuttlea Columbia Amerika prizemljila program shuttlea, Rusija lansira sve letove prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, i one s ljudskom posadom i one bez, kako bi postaja opstala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙