FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna svemirska postaja ostala bez žiroskopa

u Zemljinoj orbiti, izjavio je u petakdužnosnik NASA-e, napomenuvši da taj kvar za sada ne zahtjeva slanjemisije za servisiranje.
MELBOURNE, Florida, 18. ožujka 2005. (Hina) - Gubitak žiroskopa na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) ne predstavlja nikakvu opasnost za postaju koja se nalazi u Zemljinoj orbiti, izjavio je u petak dužnosnik NASA-e, napomenuvši da taj kvar za sada ne zahtjeva slanje misije za servisiranje.

Žiroskop je prestao funkcionirati u srijedu nakon kvara prekidača, pa postaja sada radi s dva od četiri žiroskopa za pozicioniranje. Dovoljna su, naime, dva žiroskopa da postaja bude čvrsto pozicionirana u orbiti.

Prekidač je smješten izvan postaje pa bi njegov popravak zahtjevao šetnju u svemiru. Vjeruje se da je do kvara došlo zbog greške u nacrtu jer se tijekom godina pokvarilo 12 identičnih komponenti.

U slučaju da otkaže još jedan žiroskop, postaja bi se automatski prebacila na uporabu svojih potiskivača za poravnavanje.

NASA planira na postaji uskladištiti pogonsko gorivo, kisik, pročišćivače zraka i hranu kako bi astronauti svemirskih brodova, u slučaju nesreće poput one koja je zadesila svemirski brod Columbiju, mogli Međunarodnu svemirsku postaju koristiti kao privremeno utočište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙