FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stari kirgistanski parlament ustupio mjesto novom

BIŠKEK, 28. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kirgistanski parlament uponedjeljak je "u interesu naroda" odlučio prekinuti sa svim svojimaktivnostima kako bi ustupio mjesto novom jednodomnom parlamentuproizašlom nakon izbora održanih u veljači i ožujku, izjavio je njegovpredsjednik Išinbaj Kadirbekov.
BIŠKEK, 28. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kirgistanski parlament u ponedjeljak je "u interesu naroda" odlučio prekinuti sa svim svojim aktivnostima kako bi ustupio mjesto novom jednodomnom parlamentu proizašlom nakon izbora održanih u veljači i ožujku, izjavio je njegov predsjednik Išinbaj Kadirbekov.

"Stari se parlament može sastati ponovo ako se novi parlament ne uspije okupiti", kazao je Kadirbekov.

Predsjednik novog parlamenta Omurbek Tekebajev je u ponedjeljak rekao da bi nova vlast trebala pregovarati sa svrgnutim predsjednikom Askarom Akajevim kako bi dobila njegovu ostavku, prije nego krene s procedurom mijenjanja režima na vlasti.

Kako je kazao, potrebno je osnovati povjerenstvo koje bi okupilo članove starog parlamenta, novog parlamenta i privremene vlade. To bi povjerenstvo trebalo razgovarati s Akajevim da se dobije njegova ostavka. "Tek tada će biti moguće odrediti datum održavanja predsjedničkih izbora", rekao je Tekebajev.

"Odluka parlamenta o predsjedničkim izborima nije utemeljena jer nije bilo službene odluke o mandatu predsjednika", istaknuo je Tekebajev.

S druge strane, privremeni šef izbornog povjerenstva Tujgunal Abdraimov je kazao da je odluka privremenog premijera Kurmanbeka Bakijeva da se predsjednički izbori održe 26. lipnja legalna s ustavnog stajališta.

"Organiziranje izbora bit će teško, jer pitanje financiranja nije još riješeno, ali odluka o održavanju i datumu održavanja je legalna. Čak i da se Bakijev nije savjetovao s izbornim povjerenstvom, savjetovao se s bivšim parlamentom koji je u tom trenutku bio legitiman", dodao je.

U skladu s tim Kadirbekov je kazao da je i odluka bivšeg premijera o imenovanju Kurmanbeka Bakijeva na čelo privremene vlade ostaje na snazi jer je donesena u trenutku kada je ta skupština funkcionirala legitimno.

Što se tiče pitanja novog parlamenta Abdraimov je istaknuo da, "ako je situacija složena zakonodavna vlast treba funkcionirati".

Novi kirgistanski jednodomni parlament broji 75 zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙