FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izgledi za višim kamatnim stopama pritisnuli cijene dionica

NEW YORK, 28. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Izgledi za ubrzanimporastom američkih kamatnih stopa na svjetskim tržištima dionicaprošloga su tjedna potaknuli prodaje i to ponajviše dionicafinancijskih kompanija, pri čemu je većina burzovnih indeksazabilježila gubitke.
NEW YORK, 28. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Izgledi za ubrzanim porastom američkih kamatnih stopa na svjetskim tržištima dionica prošloga su tjedna potaknuli prodaje i to ponajviše dionica financijskih kompanija, pri čemu je većina burzovnih indeksa zabilježila gubitke.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se 1,8 posto, na 10.442 boda, najnižu razinu u proteklih sedam tjedana. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,8 posto, na 1.991 bod, najniže od studenoga lani.

Prodaje dionica započele su nakon što je Vijeće za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed u utorak podiglo ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 2,75 posto. U svom priopćenju Fed je naglasio da bi mogao nastaviti s podizanjem kamatnih stopa ubuduće kako bi kamatne stope bile neutralne, dodavši da je došlo do novog zaokreta oko inflatornih pritisaka. "Veća su dugoročna očekivanja inflacije, inflatorni pritisak u zadnjih je nekoliko mjeseci porastao a cjenovna snaga je očitija", stoji u priopćenju Fed-a.

To je zabrinulo neke tržišne sudionike. "Ton priopćenja nije se značajnije promijenio no Fed je ovoga puta dao naslutiti nešto više o inflatornim pritiscima", kazao je Peter Cardillo, analitičar SW Bacha. "To bi mogao biti signal da bi Fed mogao postati agresivniji u podizanju kamatnih stopa u jednom trenutku".

Dan kasnije američka vlada izvijestila je o porastu potrošačkih cijena za 0,3 posto u veljači, premašivši očekivanja analitičara. "Više nije riječ samo o nafti. Sada se priča i o kamatnim stopama", ocijenio je raspoloženje na tržištu Robert Drust, direktor trgovanja Wedbush Morgana, regionalne investicijske banke.

Najviše su potonule dionice financijskih institucija, senzitivne na rast kamatnih stopa. Tako je dionica American Expressa oslabila 1,5 posto, a J.P. Morgana 0,4 posto. Među većim gubitnicama bile su dionice diva potrošačke robe Procter&Gamblea, koje su se spustile 69 centi, na 52 dolara, te Gillettea za 72 centa, na 49,6 dolara, nakon što su objavili da će njihovo spajanje biti dovršeno za nekoliko mjeseci. Dionica softverske kompanije Oracle oslabila je 16 centi, na 12,56 dolara, po objavi da je pobijedio u natjecanju za kupovinu softverske tvrtke Retek.

Oštro spuštanje cijena nafte, koje su u srijedu potonule za 2,2 dolara, ispod 54 dolara za barel potaknule su korekciju cijena dionica energetskih kompanija. Dionica Exxon Mobila oslabila je 1,3 posto, a ConocoPhillipsa 1,8 posto.

Od novih gospodarskih vijesti ističe se ona o novim narudžbama trajnih dobara u SAD-u tijekom veljače, koja jedva da je porasla u odnosu na mjesec ranije. No, prodaja novih kuća snažno je ojačala, što je cijene dionica građevinskih kompanija ojačalo u prosjeku 1,35 posto.

Istodobno, cijene europskih dionica ojačale su potaknute snažnim uzletom tečaja dolara u odnosu na euro. Frankfurtski DAX dobio je 0,6 posto na vrijednosti na 4.343 boda. Londonski Ftse indeks gotovo se i nije mijenjao, ostavši na 4.922 boda.

Veći dio tjedna tržišta su bila usredotočena na sastanak Fed-a. Najava bržeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u rezultirala je prodajama financijskih dionica, pri čemu su one britanskog Lloyds TSB-a, Deutsche Banka i BNP Paribasa, koje su sve redom oslabile jedan posto. Na gubitku su se našle i dionice naftnih kompanija budući su se cijene nafte spustile prema 55 dolara po barelu na američkom tržištu kako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatra povećanje isporuka. Pritom su dionice Totala i Royal Dutch/Shella oslabile po jedan posto.

Ipak, bilo je i dobitnika, pri čemu se izdvaja dionica Metroa, najvećeg svjetskog lanca maloprodaje, koji je objavio da očekuje rast prodaje od pet do šest posto u 2005. budući se ponovno okreće tržištima koja bilježe rast na području istočne Europe, Azije i Rusije. Među najvećim dobitnicima našao se Prudential, čije su dionice skočile pet posto nakon što je britanski osiguravatelj otpustio svog izvršnog direktora koji je nadgledao kontroverzno izdanje prava u vrijednosti 1,1 milijardi funta u prošloj godini.

Nešto boljem raspoloženju ulagača pripomoglo je i jačanje dolara u odnosu na euro za gotovo četiri posto od ponedjeljka. To je ojačalo dionice onih kompanija koje su izloženije američkom tržištu, poput nizozemskog maloprodajnog lanca Aholda. Ipak, obujam trgovine bio je slab obzirom na produženi vikend za uskršnje blagdane, pri čemu tržišta dionica neće poslovati u petak i ponedjeljak.

Indeks Tokijske burze Nikkei u tome je razdoblju oslabio 0,12 posto, na 11.761 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙