FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

TOKIO

Francuski predsjednik Jacques Chirac u nedjelju je u Tokiju rekao kako će ishod referenduma o europskom ustavu, koji će se održati 29. svibnja, "vrlo duboko obvezati Francusku i Francuze u desetljećima koja dolaze". Chirac je zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem dramatičko istaknuo "kapitalnu važnost glasa Francuske i značenja koje može imati Francuska" prilikom donošenja odluke u EU. "Iz tog ću razloga imati priliku Francuzima ukazati na krajnju ozbiljnost kojom treba razmisliti o tom pitanju koje će vrlo duboko obvezati Francusku i Francuze u desetljećima koja dolaze".

SARAJEVO

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji je u nedjelju predvodio misno slavlje u povodu blagdana Uskrsa u sarajevskoj katedrali Srca Isusova kazao je kako je ovo dan u kojemu se proslavlja pobjeda života nad smrću. Takva proslava, kazao je Puljić, posebice ima važnost u današnjem svijetu u kojemu se nerijetko pokušavaju nametnuti vrijednosti civilizacije smrti i u kojoj se "smije ubiti nerođeno i skratiti (čovjekov) život da umre prije reda". "Mi se jednostavno zbunimo pred tom civilizacijom smrti koja se zove napredak", kazao je vrhbosanski nadbiskup. Rezignacija i neodgovornost dvije su značajke koje, na žalost, karakteriziraju vrijeme u kojemu živimo, istaknuo je kardinal Puljić. Kao drastične primjere takvog neodgovornost postupanja on je naveo učestalo manipuliranje mrtvima kada se govori o ratu i stradanjima u BiH. Ratne žrtve ubila je mržnja i nedopustivo je njima manipulirati, kazao je.

JERUZALEM

Izrael će odgoditi najavljenu predaju Palestincima trećeg grada na Zapadnoj obali koja se očekivala ovog tjedna, rekli su u nedjelju politički izvori. Ministar obrane Shaul Mofaz naložio je izraelskoj vojsci da odgodi prijenos sigurnosne kontrole nad Kalkilijom, ustvrdivši kako Palestinci nisu ispunili obećanje da će od militanata oduzeti oružje u dva grada koja su im Izraelci već prepustili. Nakon što je 8. veljače obećao predaju kontrole nad pet gradova na Zapadnoj obali, u posljednja dva tjedna Izrael je povukao svoje snage iz Jerihona i Tulkarema, a bilo je dogovoreno da tijekom ovog tjedna to učini i s Kalkilijom. No Mofaz je na sastanku vlade u nedjelju rekao kako će Izrael to odgoditi jer Palestinci u predanim gradovima nisu oduzeli oružje od 52 militanta koje Izrael sumnjiči za sudjelovanje u napadima na svoj teritorij.

JERUZALEM

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz u nedjelju je upozorio kako je moguće da u pojasu Gaze ima prokrijumčarenih projektila zemlja-zrak i zatražio od palestinskih vlasti da učine nešto oko toga, objavio je izraelski radio. Mofaz je rekao kako su projektili navodno iz Egipta tunelima prebačeni u Gazu, ocijenivši to teškim narušavanjem sigurosti i zatražio od palestinskih dužnosnika da pronađu oružje. Projektili zemlja-zrak Strela (SAM-7), ruske proizvodnje, imaju domet 3,5 kilometara i termičko navođenje, pri čemu ih prema cilju vodi izvor topline koju emitira motor zrakoplova.

BEOGRAD

U interesu je kosovskih Srba da sudjeluju u radu kosovskih institucija i radnih skupina, a državna zajednica Srbija i Crna Gora inzistira na nepromjenjivosti državne granice s Albanijom i Makedonijom, izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković u razgovoru s šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom, koji je u nedjelju započeo dvodnevni posjet Beogradu. "Više od autonomije, a manje od nezavisnosti Kosova - to je bit, a u najširem dijalogu s Albancima i međunarodnom zajednicom naći ćemo odgovarajuće ime za tu bit", navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, te dodaje da je Drašković prenio Petersenu da primjena demokratskih standarda na Kosovu mora značiti europski stupanj zaštite prava Srba i drugih nealbanaca, obnovu porušenih kuća, crkava i manastira, povratak prognanih i decentralizaciju vlasti u pokrajini.

KARTUM

Više od 160 osoba, među kojima i državni dužnosnici, optuženo je za razne zločine u Darfuru, prije svega ubojstva i silovanja, i sudit će im se pred sudanskim sudom, doznaje se u nedjelju iz jednog službenog izvora. Pred sudom će za počinjena ubojstva, silovanja i spaljivanja objekata odgovarati ukupno 164 osobe, rekao je sudac Mohamed Abdel Rahim Ali, predsjednik odbora koji je sudanski predsjednik Omar al-Bechir stvorio radi prikupljanja i proučavanja građanskih tužbi za kršenje ljudskih prava i zločine protiv čovječnosti u pokrajini Darfuru tijekom više od dvije godine građanskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙