FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: SAD ne odustaje od podrške Sharonu

JERUZALEM, 27. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice u nedjelju je izjavila da Washington stoji izapodrške izraelskom planu da u konačnome mirovnom sporazumu sPalestincima zadrži velika židovska naselja na Zapadnoj obali.
JERUZALEM, 27. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u nedjelju je izjavila da Washington stoji iza podrške izraelskom planu da u konačnome mirovnom sporazumu s Palestincima zadrži velika židovska naselja na Zapadnoj obali.

No Rice je u intervjuu za izraelski radio ponovno izrazila i zabrinutost zbog izraelskoga plana proširenja židovskoga naselja kraj Jeruzalema, a Palestinci tvrde da će ih taj projekt odsjeći od dijelova Jeruzalema koje kane učiniti svojom prijestolnicom.

"Iako ne želimo prejudicirati rezultat pregovora o konačnome statusu, promjene na terenu, postojeća velika izraelska populacijska središta trebat će uzeti u obzir u pregovorima o konačnome statusu", rekla je Rice.

Rice je potvrdila javnu podršku koju je predsjednik George Bush dao izraelskome premijeru Arielu Sharonu u travnju prošle godine. U petak su jedne izraelske novine prenijele riječi američkoga veleposlanika koji je tvrdio da toga obećanja nije bilo.

I sam je američki veleposlanik u Izraelu Dan Kurtzer opovrgnuo tu vijest.

"Žao mi je što ljudi stvaraju zbrku ondje gdje zbrke nema", rekla je Rice.

"Znam da je to u Izraelu važno političko pitanje, ali nitko ne smije reći da između naših dviju vlada nema sporazuma. To je pogrešno: on postoji, postignut je 14. travnja prošle godine i nadam se da je to sada jasno", rekla je Rice.

Busheve riječi, kojima je prekinuo s desetljetnom američkom politikom, izazvale su ljutite reakcije Palestinaca koji traže čitavu Zapadnu obalu za svoju buduću nezavisnu državu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙