FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 26. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do21 sat.
ZAGREB, 26. ožujka 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

WASHINGTON

Ante Gotovina bi se sam trebao predati Haškom sudu kako bi dokazao da je pravi hrvatski domoljub, izjavio je savjetnik vanjskopolitičkog odbora američkog Senata Michael Haltzel.

"Da je Ante Gotovina pravi domoljub predao bi se Haškom sudu jer ovako samo nanosi štetu hrvatskom narodu, kojem bi trebao pomagati", rekao je Haltzel za radio postaju Glas Amerike (VOA).

U razgovoru za VOA objavljenom u subotu Haltzel je rekao kako je šteta što se smanjuje potpora hrvatske javnosti članstvu u Europskoj uniji.

"Mogu razumijeti kako narodi u mnogim zemljama mogu imati refleksnu patriotsku reakciju, ali nadam se da će ljudi, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje, ipak zastati i razmisliti o globalnoj slici, bi li doista htjeli da njihova zemlja bude primljena u Europsku uniju po nekim posebnim, nižim standardima", rekao je on.

MOSKVA

Službena Moskva objavila je u subotu da je svrgnutom kirgistanskom predsjedniku Askaru Akajevu pružena mogućnost da dođe u Rusiju.

U priopćenju Kremlja, koje prenosi ruska novinska agencija Itar stoji da je "Akajev zatražio da dođe u Rusiju i da mu je to odobreno".

Način na koji je napisano priopćenje upućuje na to da se Akajev, svrgnut s vlasti u četvrtak, već nalazi u Rusiji.

GAZA

Čelnici islamističke militantne skupine Hamas objavili su u subotu da je njihova organizacija, iako je prihvatila privremenu obustavu napada na Izrael, i dalje sklona oružanom otporu protiv izraelske okupacije.

Glasnogovornik Hamasa Musheer al-Masri izjavio je u Gazi da će oružje pokreta "ostati u rukama njegovih boraca" bilo primirja ili ne.

"Oružje će ostati u rukama boraca Hamasa prije i poslije odluke neprijatelja (Izraela) da se povuče iz pojasa Gaze i da evakuira svoja naselja", rekao je al-Masri.

BERLIN

Gotovo četvrtina zapadnih i 12 posto istočnih Nijemaca žele da se ponovno podigne Berlinski zid, više od 15 godina nakon pada prepreke koja je dijelila Njemačku tijekom Hladnog rata, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u subotu.

Rezultati ankete ukazuju na snažno nezadovoljstvo stanovnika visokim troškovima ujedinjenja koji su snizili životni standard zapadnih Nijemaca te na gospodarsku nestabilnost na istoku.

Anketa provedena na uzorku od 2.000 ispitanika pokazala je da 24 posto Nijemaca iz zapadnog dijela zemlje i 12 posto iz istočnog žele ponovno podizanje zida.

Berlinski zid srušen je 9. studenoga 1989. godine otvorivši put ujedinjenju bivše komunističke Istočne i demokratske Zapadne Njemačke 3. listopada 1990. godine.

BAGDAD

Američki vojnici mučili su iračke zatvorenike i u vojnoj bazi u Mosulu, ali nikomu za to nije suđeno, pokazali su američki dokumenti.

Istraga jednoga američkoga časnika nakon što je iračkomu zatvoreniku u bazi u Mosulu slomljena čeljust pokazala su da su "zatvorenici sustavno i namjerno maltretirani" krajem 2003.

Zatvorenici su udarani bocama s vodom, prisiljavani su na teške fizičke vježbe do kolapsa, uskraćivan im je san i podvrgavani su zaglušnoj buci, pokazala je istraga.

U prosincu 2003. jedan je zatvorenik umro nakon četverodnevnih iscrpljujućih vježbi, vidi se iz dokumentacije koju je u skladu s zakonom o slobodi informiranja nabavila američka organizacija za građanske slobode.

MONACO

Zdravstveno stanje monegaškoga princa Rainiera u subotu se još pogoršalo i izdano je službeno priopćenje kako su mali izgledi da on pobijedi u bici s akutnom respiratornom infekcijom.

"Njegovo se stanje očito pogoršava i izgledi da preživi sve su manji", kaže se u priopćenju monegaške palače.

Unatoč intenzivnoj njezi, respiratorna funkcija, kao i funkcije srca i bubrega 81-godišnjega princa sve su slabije, dodaje se u priopćenju.

Istovremeno, papa Ivan Pavao II., i sam krhkoga zdravlja, poslao je Rainieru poruku podrške.

Rainier je hospitaliziran 7. ožujka, a u utorak je završio na intenzivnoj njezi jer mu se stanje naglo pogoršalo. U srijedu je spojen na respirator.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙