FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nedjelju se održavaju lokalni izbori u Makedoniji

SKOPLJE, 12. ožujka 2005. (Hina) - U nedjelju će se u Makedonijiodržati lokalni izbori, prvi u skladu s novim zakonima odecentralizaciji vlasti i teritorijalnoj podjeli općina.
SKOPLJE, 12. ožujka 2005. (Hina) - U nedjelju će se u Makedoniji održati lokalni izbori, prvi u skladu s novim zakonima o decentralizaciji vlasti i teritorijalnoj podjeli općina.

Međunarodna zajednica apelirala je na građane i političke stranke da izbori proteknu mirno i demokratski. Predizborna kampanja koja je završila u petak u ponoć protekla je uglavnom mirno ali uz žestoke verbalne sukobe političkih protivnika, posebice između makedonskih i albanskih političara.

Po novim zakonima, decentralizacijom vlasti općine dobivaju mnogo veće ovlasti od dosadašnjih. Nova teritorijalna organizacija omogućila je Albancima da budu većina u više općina i da preuzmu lokalnu vlast.

Predstavnici međunarodne zajednice u više su navrata apelirali na građane i političke stranke da osiguraju miran i demokratski tijek izbora te poručili da su izbori važan test za Makedoniju za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europsku uniju.

Predstavnik Europske unije u Makedoniji Mihael Salin poručio je u petak da su izbori normalan proces i zato "pokažite kulturu i ne upotrebljavajte puške jer svijet vas promatra ove godine".

Na izborima će se birati 85 gradonačelnika općina i isto toliko lista vijećnika.

U Skoplju su za gradonačelnika u utrci dvojica Makedonaca i tri Albanca. Favoriti su makedonski kandidati jer u Skoplju od 600 tisuća stanovnika samo je oko 75 tisuća Albanaca.

Prema biračkim popisima, pravo glasa u Makedoniji ima milijun i 700 tisuća građana, a prema novom Zakonu, mjesni izbori su valjani ako na njih izađe 30 posto birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙