FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Različite ocjene o proteklim izborima

SKOPJE, , 17. ožujka 2005. (Hina) - Ozbiljne nepravilnosti nalokalnim izborima u Makedoniji narušile su ugled zemlje i dovele upitanje njeno pridruživanje euroatlantskim integracijama, priopćio jeu četvrtak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, prenose medijiu Skopju.
SKOPJE, , 17. ožujka 2005. (Hina) - Ozbiljne nepravilnosti na lokalnim izborima u Makedoniji narušile su ugled zemlje i dovele u pitanje njeno pridruživanje euroatlantskim integracijama, priopćio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, prenose mediji u Skopju.

Zbog nepravilnosti na izborima koji su održani 13. ožujka, oporbeni blok makedonskih stranaka također je izrazio nezadovoljstvo i zahtijeva poništenje prvog kruga u tri skopske općine. Oporbeni blok albanskih stranaka zahtijeva poništenje u svim općinama gdje u većini žive Albanci.

Koalicija Demokratske partije Albanaca i Partije demokratskog prosperiteta na prosvjednom maršu u Tetovu u četvrtak je najavila bojkot drugoga kruga izbora ako ne bude poništen prvi krug u svim općinama gdje su Albanci većinsko stanovništvo.

U Skopju se još ne zna je li neovisni kandidat za gradonačelnika Trifun Kostovski, kojega podupire udružena oporba (VMRO-Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo, Demokratski savez, Demokratska alternativa, Socijalistička partija i VMRO-Narodna) pobijedio u prvom krugu sa 110.000 glasova spram 63.000 koliko je navodno dobio protukandidat, aktualni gradonačelnik Risto Penov, kojega podupire vladajuća koalicija- Socijaldemokratski savez i Demokratsko liberalna stranka.

Gradska izborna komisija tvrdi da Kostovskom nedostaje još tri tisuće glasova da bi imao više od 50 posto koliko je potrebno za pobjedu u prvom krugu.

Iz izbornog stožera Kostovskog upućeno je 50 prigovora zbog nepravilnosti u nekoliko skopskih općina, uz ostalo i zbog toga što je u nekim kutijama nađeno više glasačkih listića nego što ima birača na popisima.

Unatoč brojnim kritikama, makedonski premijer Vladimir Bučkovski u četvrtak je izjavio da su međunarodni promatrači ocijenili da su izbori protekli u demokratskom duhu, bez većih nepravilnosti. On je okrivio oporbu da je prije nego što su prebrojani glasovi, stvorila dojam da su izbori u nekim općinama falsificirani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙