FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonski lokalni izbori: pobjeda vladajućih, oporbeni pobijedili u Skopju

SKOPJE, 14. ožujka 2005. (Hina/DPA) - Stranke vladajuće koalicijeostvarile su pobjedu na nedjeljnim lokalnim izborima u Makedoniji, alii pretrpile ozbljan poraz u glavnom gradu Skopju - pokazujuprijevremeni izborni rezultati objavljeni kasno u nedjelju.
SKOPJE, 14. ožujka 2005. (Hina/DPA) - Stranke vladajuće koalicije ostvarile su pobjedu na nedjeljnim lokalnim izborima u Makedoniji, ali i pretrpile ozbljan poraz u glavnom gradu Skopju - pokazuju prijevremeni izborni rezultati objavljeni kasno u nedjelju.

Kandidat ujedinjene makedonske oporbe, Trifun Kostovski, osvojio je većinu glasova u Skopju, ispred favorita vladajuće koalicije, Riste Penova, objavili su izborni stožeri oba kandidata.

Na izbore je izašlo tek nešto više od 50 posto od ukupno 1,7 milijun birača, unatoč činjenici da se na lokalne izbore gledalo kao na krucijalni test u naporima Makedonije na približavanju euro-atlantskim integracijama.

Unatoč još uvijek izraženim etničkim tenzijama, na izborima nisu zabilježeni ozbiljni incidenti niti nepravilnosti, izjavio je za novinsku agenciju MIA glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.

Ipak, jedna je osoba teško ozlijeđena, a najmanje dvije uhićene zbog sudjelovanja u nekoliko tučnjava i drugih izgreda na biralištima.

Nedjeljni izbori zaključili su završno poglavlje Ohridskog mirovnog sporazuma i reformskih dogovora, kojima su završeni sedmomjesečni sukobi između makedonske policije i pobunjenih Albanaca.

Izbori su među prvima uređeni novim zakonima, kojima je broj lokalnih jedinica smanjen sa 123 na 84.

Izbore je nadziralo oko 3.600 nestranačkih promatrača, uključujući i 200 njih iz zapadnoeuropskih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙