FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sveučilište u Utrechtu vratilo ugled Descartesu

HAAG, 25. ožujka 2005. (Hina) - Francuskom filozofu Reneu Descartesu(1596.-1650.) nizozemsko Sveučilište u Utrechtu službeno je ovajtjedan vratilo ugled, nakon gotovo tri i pol stoljeća, kada je uzemlji bilo zabranjeno njegovo djelovanje.
HAAG, 25. ožujka 2005. (Hina) - Francuskom filozofu Reneu Descartesu (1596.-1650.) nizozemsko Sveučilište u Utrechtu službeno je ovaj tjedan vratilo ugled, nakon gotovo tri i pol stoljeća, kada je u zemlji bilo zabranjeno njegovo djelovanje.

Descartes je u Utrechtu boravio od 1635. kada se u gradu osnivalo prestižno sveučilište. Ondje je 1637. redigiran jedan dio njegove slavne "Rasprave o metodi". "Njegove ideje s entuzijazmom su prihvatili studenti i rijetki profesori, no sveučilišni teolozi dočekali su je s velikim negodovanjem", kaže se u priopćenju sveučilišta.

Pod utjecajem jednog od najutjecajnijih teologa sveučilišta, koji nije cijenio Descartesove ideje, podučavanje njegove filozofije zabranjeno je 1642. U sklopu kolokvija posvećenog filozofiji ovaj je tjedan "Descartes i službeno rehabilitiran na sveučilištu u Utrechtu". Rektor sveučilišta pročitao je deklaraciju na latinskom kojom slavnom francuskom filozofu sveučilište vraća oduzetu čast i ugled.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙