FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 20. ožujka 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 20. ožujka 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

TOKIO - Princeza Sayako, kći jedinica japanskog cara Akihita, službeno je u subotu proslavila zaruke s urbanistom Yoshikijem Kurodom na tradicionalnoj svečanosti u carskoj palači u Tokiju, doznaje se od službenog izvora. Sayako (35) koja nosi i ime princeza Nori, moći će se tijekom godine udati za uskoro četrdesetogodišnjeg urbanistu iz Tokija, rekao je glasnogovornik palače. Dvije obitelji sudjelovale su na svečanosti "Nosai no Gi", ritualnoj razmjeni prigodnih darova. Sayako je treće dijete i jedina kći cara Akihita i carice Michiko, a vjenčanjem će izgubiti titulu. Japanci se nadaju da će taj brak donijeti malo veselja na dvor gdje supruga princa prijestolonasljednika, princeza Masako, pati od depresije. Japanci se vesele vjenčanju princeze Sayako kojeg tumače ako povoljan znak zemlji kojoj prijeti teška demografska kriza.

PEKING - Kineski istraživači namjeravaju poslati ekspediciju kako bi točno izmjerili visinu Mount Everesta, najviše planine na svijetu koja je prema dosadašnjim službenim mjerenjima visoka 8.848 metara. To će biti četvrta znanstvena ekspedicija na Mount Everest koju su Kinezi poduzeli od 1959. godine. Vođa ekspedicije Kang Shichang rekao je za agenciju Xinhua (Nova Kina) da će istraživanje pomoći u razumijevanju načina na koji planina reagira na globalno zatopljenje. Još nije točno određen datum polaska ekspedicije.

PEKING - Kineski znanstvenici će implantirati identifikacijske čipove u sve pande koje se nalaze u zatočeništvu kako bi, nakon što ih puste u divljinu, bolje pratili njihovo kretanje i stanje populacije, javila je u subotu kineska novinska agencija Xinhua. "Informacije o porijeklu, starosti, te ostale osnovne informacije bit će stavljene na posebne čipove koji će se ugraditi u pande", javila je Xinhua. Označavanje pandi počet će ove godine. Krajem 2004. godine u Kini su živjele 163 pande u zatočeništvu, te, kako se procjenjuje, oko 1.600 u divljini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙