FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

PYRGOS - Egipatska kraljica Kleopatra pokazala je kako s parfemima mamiti pripadnike suprotnog spola, Francuzi su tu vještinu još više usavršili, no Ciprani sada ipak mogu reći da su oni imali najstariji pogon za proizvodnju parfema na svijetu. Talijanski arheolozi pronašli su jamu koja sadrži kružne otiske koji su držali posude sa parfemima na nalazištu Pyrgos-Mavroraki, udaljenom 90 kilometara od glavnog ciparskog grada Nikozije. Voditeljica tima arheologa Maria Rosaria Belgiorno izjavila je da su nalazi stari četiri tisuće godina. Znastvenici su pak uspjeli izdvojiti esencije najstarijih mirisa i rekonstuirati mirisne arome, koje pokazuju da se moderne sklonosti prema nekim mirisnim notama ne razlikuju se baš previše od onih 4.000 godina prije.

NEW YORK - Susjed Seana Conneryja, traži od poznatog glumca i najpoznatijeg interpreta lika Jamesa Bonda 30 milijuna američkih dolara odštete zbog maltretiranja i pokušaja da ga prisili na iseljavanje iz kuće koju dijele. "Bez obzira na filmsku sliku profinjenog Jamesa Bonda, u stvarnom životu Connery je zlostavljač koji ne poštuje pravila dobrosusjedskog ponašanja i pristojnosti", navodi se u tužbi liječnika Burtona Sultana. Liječnik ističe da je renoviranje stana, koju je Connery počeo u rujnu 2001., izvor stalne buke, smrada, curenja vode i najezde štakora. Poznati susjed Sultanove ometa i glasnom glazbom koju pušta u bilo koje doba dana, a dužan je i 15.747 američkih dolara za održavanje kuće, navodi se u tužbi.

TOKIO - Oko 40 posto japanskih studenata ne zna smjestiti Irak na zemljopisnoj karti, pokazalo je ispitivanje koje je provela Udruga japanskih geografa. Udruga je provela ispitivanje nezadovoljna činjenicom da samo polovica japanskih studenata uči geografiju na sveučilištu. Ispitivanje koje je provedeno na 3.773 studenata otkrilo je i da 3 posto ispitanika ne zna gdje se nalaze Sjedinjene Države na geografskoj karti. No, zato je 90 posto u stanju smjestiti Sjevernu Koreju, Indiju i Brazil na karti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙