FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Ministri Gasparri i Tremaglia nezadovoljni izjavama o fojbama

ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina/ANSA) - Ministar komunikacija utalijanskoj vladi Maurizio Gasparri u petak je u Padovi, reagirajućiprigodom jednog predizbornog skupa na jučerašnje izjave predsjednikaMesića i Drnovšeka vezane uz pitanje fojbi, pozvao institucionalnepredstavnike Hrvatske i Slovenije da se ispričaju za stradanjaTalijana nakon poraza u drugom svjetskom ratu, izvješćuje agencijaANSA.
ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina/ANSA) - Ministar komunikacija u talijanskoj vladi Maurizio Gasparri u petak je u Padovi, reagirajući prigodom jednog predizbornog skupa na jučerašnje izjave predsjednika Mesića i Drnovšeka vezane uz pitanje fojbi, pozvao institucionalne predstavnike Hrvatske i Slovenije da se ispričaju za stradanja Talijana nakon poraza u drugom svjetskom ratu, izvješćuje agencija ANSA.

"Hrvatska i Slovenija, koje žele biti punopravne članice Europe, ispravno bi postupile kada bi kroz najviše vrhove vlasti učinile javnu i konačnu samokritiku za pokolje koje su učinili Tito i njegovi komunistički sljedbenici", rekao je Gasparri reagirajući na izjave u vezi s filmom "Srce u jami", prenosi ANSA. Gasparri, član desne stranke Nacionalni savez, pozvao je dvojicu predsjednika da ne "prosvjeduju radi otkrića istine" već da se "ispričaju za te pokolje".

Stjepan Mesić je na tiskovnoj konferenciji nakon neformalnog susreta sa slovenskim predsjednikom Janezom Drnovšekom u Bizeljskom, u vezi s filmom "Srce u jami" i pitanja stradanja Talijana u fojbama tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, rekao da "ne bi bilo dobro da se spominju samo jedne žrtve". "Mnogi ljudi koji su završili u fojbama, počinili su zločine u Hrvatskoj i Sloveniji. Ja jesam za to da se ta knjiga zatvori, ali ne da se jedni zločini prešućuju a drugi da se ističu", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Hrvatski i slovenski predsjednik razgovarali su tijekom neformalnog susreta i o trojnom sastanku s talijanskim predsjednikom, o čemu je već dulje vremena bilo riječi, s ciljem da se "zatvore poglavlja drugog svjetskog rata". Slovenski predsjednik tom je prigodom rekao kako je prilikom takvog susreta potrebno obići mjesta kraških jama u kojima su partizani bacali ubijene, ali i koncentracijskih logora koje su Talijani uspostavili u vrijeme okupacije.

Ministar za Talijane u svijetu, Mirko Tremaglia, također član Nacionalnog saveza, kojem je na čelu ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini, izjavio je da su ga Mesićeve ocjene u vezi tragedije fojbi "duboko ražalostile, jer te riječi još jednom pokazuju da u Hrvatskoj opstaje jedna duboka mržnja prema talijanskoj manjini", izvješćuje ANSA.

"Strahujem da su riječi Stjepana Mesića potvrda da je etnička i ideološka mržnja rođena u komunizmu još uvijek živa i prisutna u hrvatskom društvu. Stoga se pitam kako uz takve pretpostavke duboke mržnje spram jedne manjine Hrvatska doista može ući u Europsku uniju", rekao je Tremaglia, prenosi ANSA.

Slovenska javnost i mediji početkom godine burno su reagirali na prikazivanje talijanskoga TV filma "Srce u jami" o obračunu jugoslavenskih partizana s hrvatskim i slovenskim Talijanima nakon završetka Drugog svjetskog rata, a film je prikazan i na Hrvatskoj radio-televiziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙