FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Analiza udžbenika povijesti u raznim zemljama

To je rezultat analizeraznih priručnika povijesti u zemljama svijeta, koju je načinio i uknjizi objavio Giuliano Procacci, profesor suvremene povijesti narimskom sveučilištu "La Sapienza".
Rim, 15. ožujka 2005. (Hina/AR) - U priručnicima za učenje nacionalnih povijesti napisano je toliko netočnosti, što pogoduje stvaranju mitova, koji proizvode lažna sjećanja i mržnju. To je rezultat analize raznih priručnika povijesti u zemljama svijeta, koju je načinio i u knjizi objavio Giuliano Procacci, profesor suvremene povijesti na rimskom sveučilištu "La Sapienza".

O Procaccijevoj knjizi "Osobne iskaznice. Revizije, nacionalizmi i fundamentalizmi u priručnicima povijesti", koja će se pojaviti u knjižarama 17. ožujka, u utorak piše "Corriere della Sera".

U prikazu knjige list uz ostalo, u jednoj rečenici navodi da se "u hrvatskim priručnicima došlo i do revalorizacije ustaškog režima Ante Pavelića". Spominju se i japanski udžbenici u kojima je zanijekan podatak o pokolju 300 tisuća Kineza što je izvršila japanska vojska kod Nankinga 1937. godine. Ističe se također da je dvojbena japanska verzija sukoba sa SAD-om u Drugom svjetskom ratu.

Jedna od konstatacija iz najnovije knjige jest i ta da mnoge zemlje puno više prostora posvećuju nacionalnoj povijesti u odnosu na opću.

"Nacionalna povijest predstavlja, primjerice u Srbiji, tri četvrtine učenja povijesti. U Bugarskoj je cijela europska povijest tretirana samo kroz njezin utjecaj na balkansku regiju", piše Corriere della Sera, koji ocjenjuje da je to "plod zakašnjelog nacionalizma 19. stoljeća".

U Azerbejdžanu se raspravlja o tome koji će se datum dati rođenju azerske države, koja nije nikada postojala, u Gruziji koja je nastala u srednjem vijeku nastoje dokazati njezino postojanje od prethistorije. U palestinskim priručnicima Izrael je ignoriran, a u Španjolskoj je povijest pisana prema potrebi regija. U priručnicima u Galiciji se Španjolskom građanskom ratu i padu frankizma posvećuje ukupno samo pola stranice, a u Baskiji se "zaboravlja cijela španjolska povijest od 16. do 18. stoljeća". Udžbenici povijesti u SAD-u nisu drukčiji - na jedan način se uči povijest u Los Angelesu, a na drugi u New Yorku.

Profesor Procacci na 205 stranica iznosi i druga zanimljiva tumačenja povijesnih događaja promatrana kroz nacionalne naočale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙